Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S pregršt sadržaja za sve

Oaza mira okružena predivnom prirodom: Najomiljenije odredište domaćih turista doživjelo renesansu, jedan od obožavatelja je i legendarni Ćiro

Aktualno Galerija Opatija - 1 Opatija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Opatija - 2 Opatija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opatija - 3 Opatija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Opatija - 4 Galerija 1/4 >>
Kada govorimo o stranim turistima, Dubrovnik je prvo odredište, a kada govorimo o domaćom turistima to je svakako Opatija. Grad je to koji se nalazi u samom podnožju Učke, a nudi oazu mira, ugodnu klimu, zdravstvenu skrb i pregršt sadržaja namjenskog za mlađe i starije generacije.

Čelni čovjek Opatije Ivo Dujmić, koji je ondje rođen, tvrdi da je grad posljednjih nekoliko godina grad doživio renesansu.

"Od početka mandata mi smo gradili sve ono što u Opatiji dugi niz godina nedostajalo, a to je Sportska dvorana Marino Cvetković, gdje se zahvaljujući njoj danas održavaju glazbene manifestacije, a najpoznatija je Dora. Nakon toga izgradili smo Gervais za kino, kazalište, zabavni program i, ono što je najvažnije, dječji vrtić", rekao je gradonačelnik Dujmić.

Danas Opatija površinom zauzima područje od devet naselja u kojima živi oko 12.000 stanovnika. Oko 400 građana je bez posla, no procvatom turističke sezone i taj broj je u padu. Prirez koji građani plaćaju je 7,5 posto, no nedostatak je manjak parkirnih mjesta.

"Svi građani Grada Opatije imaju jedan sat besplatnog parkiranja, ali u narednom mandatu želimo izgraditi niz podzemnih garaža gdje bismo smjestili sav promet u mirovanju jer su parkirna mjesta definitivno najveći problem ovoga grada", rekao je Dujmić.

Grad živi od turizma cijelu godinu i jedno je od rijetkih odredišta u Republici Hrvatskoj koje se može pohvaliti tim podatkom. Od početka ove godine ostvarili su 45.000 noćenja.

"Opatija ima 32 hotelska objekta i njihov kapacitet je oko 5500 smještajnih jedinica, ali moram reći da Opatija ima jednu pogodnost, jedno veliko bogatstvo, jer je zajedno sa tri jedinice lokalne samouprave u okruženju vlasnik 25 posto plus jedne dionice zlatne Liburnia Rivijera hotela", rekao je gradonačelnik Opatije.

Roditelji za prvo dijete dobivaju 10.000 kuna

Pandemija koronavirusa bilo je idealno vrijeme za uvođenje gospodarskih mjera, ali i pomoći građanima.

"Upravo zbog toga smo mi u gradu krenuli s mjerama za pomoć gospodarstvu i te mjere su na koštale preko sedam milijuna kuna. Oslobodili smo sve naše zakupce koji su u zakupu gradskih poslovnih prostora i ne plaćaju zakupninu već sada tri mjeseca, a šire gospodarstvo ne plaća komunalnu naknadu", rekao je Dujmić.

Proračun grada Opatije za 2021 godinu iznosi 205 milijuna kuna, no zbog visokog indeksa razvijenosti ne može sudjelovati u pisanju brojnih Europskih projekata. No, kada je riječ o demografskim mjerama i brizi za mlade, uvijek ima novca i prostora te upravo zbog toga imaju priljev mladog stanovništva.

"Donijeli smo odluku da za svako novorođeno dijete roditelji dobivaju 10.000 kuna, svako sljedeće 5.000 kuna. Roditelj koji ima dvoje djece ima besplatni vrtić. Sada kada smo izgradili to velebno zdanje, onda roditelji imaju tu pogodnost jer naš dječji vrtić, zahvaljujući poticajima iz Europe, radi u dvije smjene", rekao je Dujmić.

Omiljeno odredište mnogih sportaša

Opatija je omiljeno odredište za brojna poznata svjetska sportska imena.

"Kad dođete u jednoj dobi od 75 godina, onda hoćete da vam gabariti budu manji. Odavde do Münchena, gdje mi je kćerka i moj sin arhitekt ima pet sati. Znači, odabrao sam nešto što je jako dobro za nas za čitavu familiju. Onog momenta kad sam došao ovdje napravio sam tenisku halu jer sam znao da ima dosta kiše", rekao je Nikola Pilić, bivši hrvatski tenisač i teniski trener.

Za Opatiju je vezan i sportski trener Mario Mlinarić.

"Meni je supruga rodom iz Opatije i nama je definitivno bio cilj odabrati lokaciju u kojoj ćemo pustiti korijenje svoje obitelji. Mislim da nismo mogli odabrati bolji i ljepši grad, grad koji pruža apsolutno sve mogućnosti: od mora, Kvarnera do Učke, tog goranskog dijela. Spoj ljepote i savršenog odmora", rekao je Mlinarić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VLADIMIR BOŠNJAK PREUZIMA POZICIJU Jedna od najvećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj, opatijska Liburnia Riviera Hoteli d.d., od 5. ožujka 2021. godine ima novog predsjednika Uprave

Pročitajte i ovo Opatija POST-COVID PROGRAM Korona bi ovom području mogla donijeti - gospodarski oporavak: "To je nešto što se izrazito traži, vidimo u promociji koliko nam to pomaže"

Opatijom je impresioniran i Miroslav Ćiro Blažević.

"Opatija je, bez ikakve dvojbe, najveći ambasador Hrvatske. Opatija je doživjela svoju renesansu", rekao je.

Osim brojnih uspješnih sportaša, Opatija je omiljeno odredište i Hrvatske nogometne reprezentacije koja tu često boravi, a građani ovoga grada navikli su viđati ih u šetnjama gradom.

"Ja ću vam se pohvaliti da se mene u reprezentaciji još uvijek pita pa da sam ja bio u izvoru da reprezentacija bude tu i mislim da sam pogodio", rekao je Ćiro.

Časopis Forbes proglasio je Opatiju najromantičnijim gradom Europe, a dobra vijest je da grad nudi i brojne poticaje za samozapošljavanje.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene