Obavijesti Video Pretražite Navigacija
formula za spas

Simbol našeg najvećeg poluotoka na korak od nestajanja, ostalo je tek 50-ak jedinki: "Zasad je to čista ljubav, nema tu zarade"

Aktualno Galerija Koze - 3 Koze - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koze - 5 Koze - 5 Foto: DNEVNIK.hr Koze - 4 Koze - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koze - 2 Koze - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koze - 1 Galerija 1/5 >>
Stanje s brojem istarskih koza je kritično. Njihov je broj pao na tek pedesetak jedinki, pa je Istra pokrenula projekt njihova spašavanja.

Koza Pupica daje više od dvije litre mlijeka na dan i prava je rijetkost jer takvih istarskih koza ima tek 50-ak.

One su oduvijek tu, a sada je njihov broj debelo u crvenom. Ivan je jedan od rijetkih koji ih uzgaja. "Sve se ustvari slučajno desilo, htjeli smo imati istarsku kozu i uspjeli smo je nabaviti. Zasad je to čista ljubav, nema tu zarade", kaže Ivan Milohanić.

Ista formula pokreće i jedno drugo stado. U njemu nije ni 10 istarskih koza. No, kroz neko vrijeme, nada se vlasnik Rikardo Brčić, taj će broj porasti: "Zasad bih pošao na trideset, a poslije vjerojatno i više. Više ću ih držati iz ljubavi i radi mlijeka, a poslije ćemo vidjeti što će biti s jarićima, njih ćemo mijenjati, vidjet ćemo što ćemo napraviti."

Pročitajte i ovo Veljko Bebić Zasad bez rješenja Domaće životinje u dolini Neretve veliki problem: "Susreo sam se s bikom koji je potrčao prema meni i doživio sam stres. Puška je stalno uz mene"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VEČERAS U PROVJERENOM Životinje lutaju bez nadzora, umjesto njihovih štala niču višekatnice, a država daje poticaje: "To je bezakonje do krajnjih granica"

Da se nešto pod hitno mora napraviti, bilo je jasno i Istarskoj županiji, koja je pokrenula projekt revitalizacije istarske koze.

"Dobre su te koze po temperamentu, nisu jako žive, ali su izrazito robusne", rekao je Enzio Pinzan iz UO za poljoprivredu Istarske županije.

Ali su i korak do nestajanja. Od svih izvornih istarskih autohtonih pasmina ona je u najnezavidnijem položaju. No, nadaju se u Istri, ne zadugo.

"Mi ćemo ih motivirati da povećaju broj koza koje imaju, mi njima financiramo, kako smo rekli, te koze da ih drže, a u budućnosti ćemo pomladak otkupljivati i onda ćemo ih davati za daljnji uzgoj onima koji su zainteresirani za uzgoj istarske koze", dodaje Pinzan.

U istoj poziciji prije dvadesetak godina bio je i boškarin. "Krenuo je taj program revitalizacije istarskog goveda i danas imamo negdje više od 2000 grla, što je još uvijek visoka ugroza životinje", rekao je Igor Merlić iz Agencije za ruralni razvoj Istarske županije. No, ima ih, kao i koza. I to je najvažnije, kažu. Kao i da je započeo proces njihova spašavanje jer da smo izgubili i posljednju jedinku, priča s istarskom kozom bila bi završena zauvijek. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene