Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad bez rješenja

Domaće životinje u dolini Neretve veliki problem: "Susreo sam se s bikom koji je potrčao prema meni i doživio sam stres. Puška je stalno uz mene"

Aktualno Galerija Krave u dolini Neretve - 1 Krave u dolini Neretve - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krave u dolini Neretve - 2 Krave u dolini Neretve - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ovce u dolini Neretve Ovce u dolini Neretve Foto: DNEVNIK.hr +0 Veljko Bebić Galerija 1/4 >>
Priča o odstrelu životinja u dolini Neretve koja je objavljena u Dnevniku Nove TV dobila je nastavak. Ministarstvo poljoprivrede ipak traži neka druga rješenja. Mještani pak i dalje zbrajaju štete koje im rade krave, konji i ostala stoka koja luta bez nadzora.

Tužni su ovo dani za Ivanu Gavran koja gleda štetu u svojim mandarinama. "Tužno. Ja ne mogu vjerovati, da zakon štiti njega, a ne mene. Ja želim živjeti, želim raditi ovdje. A kako? Uložila sam da bih imala. Sad ni mandarina, ni novaca, ni ničega", kaže Gavran.

51 mandarinu su joj uništile krave koje bez nadzora lutaju poljem kod Komina. Sve je prijavila. "Državno odvjetništvo je poručilo da im krave nisu prioritet nego psi u Splitu", navodi.

Borba sa stokom je konstantna. I Matku Ujdur u Krvavcu je devastirala trud i rad u mandarinama. "Te krave koriste hajdučku taktiku, tu su samo po noci", kazao je. Ministarstvo poljoprivrede tražilo je odstrel životinja, o čemu je u Dnevniku bilo riječi prošli tjedan.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede UVJETNO MIŠLJENJE Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta Tunogojilište - 4 Saga oko podrijetla ribe Lov tune u mutnom? Ribarski inspektor tvrdi da se tuna u Hrvatsku uvozi mimo pravila, a ministrica odgovara: ''Laže, laže i laže''

"Mislim da je ministarstvo donijelo zakonsko rješenje i da će taj problem biti riješen", smatra Nikola Krstičević, načelnik Općine Kula Norinska.

Odluka o odstrelu odnosila se na lovišta

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede se u četvrtak ipak posipa pepelom. "Ne bih ja rekla da smo tražili odstrel, mi smo postupili, Ministarstvo poljoprivrede je postupilo slijedom državnog inspektorata RH, naravno na temelju zakona o lovstvu", navodi Vučković.

I tvrdi - odluka se odnosila samo na lovišta. Ali, nakon pritiska javnosti se ipak traže nova rješenja. "O trećim mogućnostima raspravljat ćemo na sastanku s predstavicima stočara koji žele doći u Zagreb i eventualno ponuditi određena rješenja, tek nakon tih sastanaka moći ćemo utvrditi jesu li rješenja pod a - zakonita, pod b - moguća", dodaje.

A pod C - lovci kažu - ubijali ne bi. "Pregovaramo s ljudima koji imaju štale da to pohvatamo, stavimo u karantenu na šest mjeseci i vidimo kako će se razvijati. Nastojat ćemo bez ubijanja", rekao je Jure Kapović iz Lovačke udruge prepelica u Opuzenu.

"Drago mi je da će ministarstvo razmisliti o rješenjima koje je izdalo jer sigurno ne bi trebali stavljati potpis na ubijanje životinja", smatra Luka Oman iz Udruge Prijatelji životinja.

Mještani upiru prstom u Dragu Bezera od kojeg je, kažu, cijeli problem sa životinjama krenuo. Njegov odvjetnik kaže da će on svim dopustivim pravnim alatima štititi svoje interese. Puno toga, kaže, što se govori nije točno jer na tom području postoje i drugi stočari.

Stalno je puška uz njega

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič posjetio je selo Desne u općini Kula Norinska gdje je razgovarao s Veljkom Bebićem koji se susreo oči u oči s bikom od oko 800 kilograma.

"Ovdje sam, ima desetak godina, došao u mirovinu da bih dočekao starost u ljepoti, igranju karata, boćanju i slično, no ja nemam mira ni jednu noć od krava. Susreo sam se s bikom koji je potrčao prema meni i doživio sam stres i sada pijem tablete za šećer i tlak", navodi.

"Ovdje ljudi optužuju Bezera, ja ga ne optužujem, on je samo mali pijun. Tu treba tražiti uzrok u onima koji su smislili ovaj projekt, koji su udarali pečate i veterinarima koji su davali potvrde. Njih treba tražiti jer su skupa s njim dijelili novce", dodaje Bebić.

"Ja imam najmanje deset zapisnika od policije, onda više nisam htio zvati jer nema koristi. Dođu, napišu zapisnik. Onda sam zvao novine i televiziji. Zahvaljujem se Novoj TV koja je otvorila vrata problema i nadam se da će se bar nešto pokrenuti u pozitivi", nada se.

Iza vrata ima pušku. "Stalno je puška uza me, čim padne mrak. Imam jako lijepi vrt. Ja ne pucam u životinje, ljubitelj sam životinja. Ovdje mora biti velika akcija, od vojske pa nadalje, da bi se ova stvar dovela kraju. Ja mislim, kako ova država stoji, nema ovaj narod u koga se uzdati", zaključuje Bebić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene