Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Karlo je mnogima omiljeni napitak prvi put probao prije pet godina, a danas kavu iz njegove pržionice naručuju iz svih krajeva Hrvatske

Aktualno Galerija Ulijevanje mlijeka u kavu Ulijevanje mlijeka u kavu Foto: DNEVNIK.hr Aparat za kavu Aparat za kavu Foto: DNEVNIK.hr Zrnad kave Zrnad kave Foto: DNEVNIK.hr Vrećica Vrećica Foto: DNEVNIK.hr +1 Karlo Purić Galerija 1/6 >>
Bolja Hrvatska Dnevnika Nove TV donosi priču o 28-godišnjem Karlu Puriću. Naime, on je prije manje od četiri godine odlučio otvoriti svoju pržionicu kave, a danas njegovu kavu piju ljudi diljem zemlje. Već je jednom proglašen najboljim baristom, a uskoro kreće u novi pohod na titulu!

Karlo Purić je 28-godišnji mladić koji je cijeli svoj ulog stavio na - kavu. Pokrenuo je pržionicu, a vodi i kafić. Osim što je izgradio biznis, osvojio je i titulu najboljeg bariste Hrvatske i iza sebe ostavio puno iskusnije. Ne bi tu bilo ništa čudno da nije riječ o mladiću koji je i sam kavu prvi put probao prije pet godina!

"Ja sam uvijek pričao ljudima da bi htio imati nešto svoje. Kako sam odrastao u ugostiteljskoj obitelji, da bi htio imati neki bar, restoran ili nešto", objasnio je reporterki Sanji Vištici.

I ima - pržionicu kave. I da bi stvar bila još bolja, i sam je kavu probao prije tek pet godina.

"Ja sam mislio kao, recimo, i većina ljudi. Svi misle da je kava, ono da raste kao mahunarka, na drvetu i da je, recimo, spremna za ono piti... Zapravo, kava je voće koje treba dodatnu, detaljnu termičku obradu", dodao je.

Zainteresirao se. Krenuo s edukacijama. Noćima je proučavao strojeve, sirovine i slagao konstrukciju. Zbog kave je odustao i od studija građevine iako je priveo kraju i treću godinu.

"Ima ta neka doza straha hoću li uspjeti ili neću. Ali kako je i otac 'šarao s posla na posao', rekao je meni – 'sine, u najmanju ruku ćeš znati da si probao i ako propadne, idemo sve ispočetka, nešto ćemo pronaći'", naveo je.

Četiri godine poslije, kavu iz njegove pržionice naručuju iz svih krajeva Hrvatske.

"Bilo je situacija kad su bile neke veće narudžbe. Znao sam biti od 16 do 18 sati u pržioni, nekad manje, nekad više", ispričao je.

Preko velikih sajmova dođe do plantažera. Sam nabavlja kavu. Sam prži, melje i pakira. I da - dostavlja. U podne, u ponoć.

"Kaže - nećeš raditi ni dana u životu, ako ćeš raditi ono što voliš. Nije istina! Nekad mi dođe da sve zapakiram i bacim negdje", rekao je kroz smijeh.

  Pročitajte i ovo Jelo Denija Srdoča Uzeo sudbinu u svoje ruke Jedini kuhar u Hrvatskoj koji je čak dva puta dobio najprestižnije priznanje: "Očekujemo da su svaki dan tu i svaki gost nam je Michelin"

Pročitajte i ovo Grafit na zidu Poduzetnici računaju Lančana reakcija stigla do kraja lanca: Dnevnik Nove TV doznaje koliko bi mogao koštati odlazak frizeru, pedikeru, u restoran...

Dođe to svima, ali svima ne uspije da s nula iskustva u branši budeš najbolji barist Hrvatske! I to je uspio 2018. godine. Kavu u kafiću koji vodi radi na stroju koji je osvojio na natjecanju. Ove godine ponovno ide u pohod na titulu. Za to vježba i po četiri sata na dan, a žiri mu glume - prijatelji.

"Onda se komentira što bi se trebalo popraviti, prati li okus moju priču", dodao je.

Planira proširiti lokal, otvoriti trening centar i zaposliti još ljudi. A kad mu u ruci nisu šalice, onda je lopta. U slobodno vrijeme pomaže trenirati djecu. Kaže, za svoj gušt, ne za novce. Kazao je da trenira "male Baliće". Za biti virtuoz kao Balić treba se itekako potruditi. Kao i za to da se iz nule stvori nešto.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene