Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualni župan

Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura...

Ivan Anušić novi ministar obrane
Ivan Anušić novi ministar obrane Cropix
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Ivan Anušić Andrej Plenković i Ivan Anušić Foto: Vlado Kos/Cropix Andrej Plenković i Ivan Anušić Andrej Plenković i Ivan Anušić Foto: Vlado Kos/Cropix Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3 Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3 Foto: Vlado Kos/Cropix Andrej Plenković i Ivan Anušić - 2 Andrej Plenković i Ivan Anušić - 2 Foto: Vlado Kos/Cropix +4 Andrej Plenković i Ivan Anušić - 1 Galerija 1/9 >>
Ivan Anušić, aktualni župan Osječko-baranjske županije i budući ministar obrane i potpredsjednik Vlade, najmoćniji je HDZ-ov čovjek u Slavoniji. Provjerili smo njegovu imovinsku karticu.

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku, a diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. 

Od lipnja 1991. uključio se u Domovinski rat kao još maloljetan dragovoljac. Prošao je brojna ratišta kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Pristupio je HSP-u 1993. godine, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac. 

U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija kod susjeda Petomjesečna beba umrla od gladi, imala je samo tri kilograma

Bio je saborski zastupnik u 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora, a gdje je obnašao dužnosti potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je pobijedio protukandidata Vladimira Šišljagića te je postao župan Osječko-baranjske županije. Pobijedio je i na izborima u svibnju 2021. godine, i to već u prvom krugu sa 61,83 posto glasova.

(Ništa) kontra Plenkovića

Kao najmoćniji HDZ-ovac Slavonije Anušić se prilično glasno znao suprotstaviti stranačkom šefu Andreju Plenkoviću. Jedan od najpoznatijih slučajeva bio je prilikom smjene Nataše Tramišak s mjesta ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova, kada se javno tome usprotivio. 

"Nisam ja taj koji odlučuje tko će biti ministar u Vladi. To odlučuje premijer. Njemu sam rekao, a reći ću sada i vama, prvi put uživo za javnost, da sam protiv njezine smjene. I dalje sam protiv toga, ali premijer ima pravo i legitimitet birati svoj tim. Ja se sa smjenom ne slažem i mislim da nije bilo nikakvog razloga za to", rekao je u siječnju u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

"Čudo da je uopće ušla u drugi krug"

Uoči posljednjih predsjedničkih izbora bio je i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon što je izgubila u drugom krugu od Zorana Milanovića, ostala je upamćena njegova iskrena izjava za Osječku TV.

"Dogodilo se što se dogodilo. Ja ću ovdje biti vrlo, vrlo izravan - Kolinda Grabar-Kitarović je napravila čudo u prvom krugu u tome da je uopće uspjela ući u drugi krug. Kad sam izanalizirao sve što se događalo, i medijsku scenu i platformu, logistiku, infrastrukturu i sve ono što je imao njen protukandidat, u ovom slučaju govorimo o Miroslavu Škori, i borbi za i to biračko tijelo... Čudo je da je ona uopće ušla u drugi krug", rekao je tada. 

Vrijedan BMW, kuća, oranice...

Anušić živi s obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Prema imovinskoj kartici trenutna neto plaća mu je 2651 eura. Supruga mu je zaposlena u tvrtki ZVG u kojoj prima oko 800 eura mjesečno. 

Anušići imaju kredit od oko 40 tisuća eura. Posjeduju kuću u Antunovcu koja je procijenjena na 86 tisuća eura te nekoliko poljoprivrednih zemljišta. Anušić u vlasništvu ima i oldtimer BMW iz 1987. godine kojemu je vrijednost procijenio na oko 16 tisuća eura. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene