Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Uspjeli smo!"

Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH s EU: "Ovo je velika geopolitička strateška poruka"

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: Afp +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Na platformi X oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković koji je čestitao Bosni i Hercegovini na ostvarenom napretku.

Bosna i Hercegovina na sastanku Europskog vijeća u četvrtak u Bruxellesu dobila je pozitivno mišljenje za otvaranje početka pristupnih pregovora s EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija parlamentarnih izbora u BiH Ministarstvo ga demantiralo Tajnik HDZ-a BiH: "Hrvati će imati osigurano pravo glasanja na izborima"

Na platformi X oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković koji je čestitao na ostvarenom napretku.

"Uspjeli smo! Na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca Borjana Krišto na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda", napisao je Andrej Plenković na platformi X.

Premijer je nakon izglasavanja u Europskom vijeću dao izjavu hrvatskim novinarima. 

"Veliki je dan za Bosnu i Hercegovinu i za sva tri konstitutivna naroda i posebna poruka podrška Hrvatske svima skupa, a naročito Hrvatima. To je jedna od ljepših vijesti koje smo mogli imati za zaokruživanje naših međunarodnih aktivnosti na kraju drugoga mandata", rekao je među ostalim Andrej Pleković.

“Ovo nije samo tehničko pitanje, ovo je velika geopolitička strateška poruka Europske unije svim narodima, svim liderima i institucijama”, rekao je Plenković nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s BiH.

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je da je ova odluka ključna za opstanak i funkcionalnost države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Plenković je rekao da je Hrvatska bila ključna da bi se došlo do ove odluke i da to nije bio nimalo lak proces.

Podsjetio je da je da u veljači 2016., tada još kao zastupnik u Europskom parlamentu, pomagao tadašnjem predsjedatelju predsjedništva BiH Draganu Čoviću da preda zahtjev za članstvo, učinio velike napore da BiH dobije kandidatski status u prosincu 2022. godine, te da je hrvatska vlada snažno podržala napore predsjedateljice Vijeća ministar Borjane Krišto u ispunjavanju kriterija.

Kako je ranije iz Bruxellesa izvijestila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u tehničkom smislu ne znači mnogo.

"To je samo odraz političke volje, podstrek za dalje. Onog časa kada BiH dobije zeleno svjetlo, nju čeka jako, jako dugačak put do prvih ozbiljnih koraka", naglasila je Petrović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene