Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo ga demantiralo

Tajnik HDZ-a BiH: "Hrvati će imati osigurano pravo glasanja na izborima"

Ilustracija parlamentarnih izbora u BiH
Ilustracija parlamentarnih izbora u BiH Foto: Robert Fajt/Cropix
Međunarodni tajnik HDZ-a u Bosni i Hercegovini Josip Brkić izjavio je kako će se Hrvatima ondje osigurati pravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Hrvatski državljani koji žive u BiH imat će osigurano pravo sudjelovanja na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, a županije u kojima pretežito žive Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost autonomnog odlučivanja kako to postići", kazao je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić.

Nakon što je takvu mogućnost ranije najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je kazao kako će 17. travnja biti svetkovina za Hrvate u BiH, iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili kako oni planiraju taj dan proglasiti neradnim na temelju postojećeg županijskog zakona o blagdanima i neradnim danima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak

Time su se usprotivili stajalištu Ministarstva rada Federacije BiH, koje opovrgava mogućnost proglašenja neradnih dana zbog izbora u drugim državama.

"Vlada županije ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim", kazao je ranije ovog tjedna predsjednik županijske vlade Predrag Čović, a doministar Brkić sada je neizravno naznačio kako bi to trebala biti praksa i u ostalim županijama u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze na području izraelske ofenzive IDF ne odustaje VIDEO U napadu na bolnicu Al Šifa izraelske snage ubile desetke militanata: Ondje pronašli oružje i kompleks tunela

"Županije u Federaciji BiH imaju svoje ustavne ovlasti... i to se ne smije uzimati i dirati", kazao je Brkić za javni servis BHT 1 te istaknuo kako se svim građanima Hrvatske koji žive u BiH mora osigurati pravo sudjelovanja na izborima kakvo će imati birači u Hrvatskoj.

Glasanje u BiH dosad je organizirano pri sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, no sama biračka mjesta uglavnom su bila u objektima poput škola.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na samitu Plenković na nuklearnom samitu: "Treba vidjeti kako što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima"

Čelnik HDZ BiH Čović već je sudionik izborne kampanje za novi saziv Hrvatskog sabora i najavljuje kako će osigurati da HDZ dobije sva tri zastupnička mjesta koja se biraju u 11. izbornoj jedinici, odnosno među hrvatskim državljanima koji žive u inozemstvu.

SDP Hrvatske ni na ovim izborima, kako je to i dosad bio slučaj, neće istaknuti svoje kandidate za 11. izbornu jedinicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene