Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IPAK SE MOŽE

Koja je tajna male općine kod Vinkovaca koja bilježi pravi baby boom?

Aktualno Galerija Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 2 Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 1 Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 5 Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Baby boom u Starim Jankovcima: Ilustracija - 6 Galerija 1/4 >>
Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno najmanje beba u posljednjih 30 godina. No, ne i u općini Stari Jankovci kraj Vinkovaca, u kojoj je broj novorođene djece udvostručen. Svemu su prethodile godine ulaganja i čak 45 različitih mjera za djecu i roditelje.

Baby boom u općini Stari Jankovci. Šestomjesečna Tena rođena je 7. srpnja, a njezin sumještanin Lukas odmah sljedeći dan.

"Počelo se nešto događati i sve se više djece rađa, zadovoljni smo i neka tako ostane", kazala je Nives Jakšić iz Novih Jankovaca.

"Mirna sredina, lijepo mjesto, puno pogodnosti za mlade i obitelji i sviđa mi se", rekla je Anamarija Jakovljević iz Starih Jankovaca.

Broj novorođene djece u općini je udvostručen.

"39 beba u 2022. godini, očekujemo u 2023. da će se taj trend nastaviti", rekao je Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci, u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Loša demografska slika U Hrvatskoj pada broj prvorođene djece, ali u demografskim podacima krije se i jedna zanimljivost

Pozitivan trend i u dječjem vrtiću.

"Mi imamo tri odgojne skupine u našem vrtiću, sve tri su popunjene, sveukupno 62-oje djece koja pohađaju redoviti program vrtića", rekla je ravnateljica Ivana Jurčević.

Pomažu s troškovima

Općina pokriva dvije trećine cijene vrtića, za jaslice daje 800 kuna, a financijski pomaže i tek rođenu djecu.

"Za prvo dijete 5000 kuna, za svako se povećava, i za četvrto i više 10.000 kuna", kaže Jakšić.

Po 1000 kuna dobije svaki osnovnoškolac, pomaže se srednjoškolce, studente.

"Škola glazbe, škola pjevanja, škola plesa, škola plivanja, sve je besplatno u našoj općini", pohvalio se Sudarević.

Kad se sve zbroji, od rođenja do završetka fakulteta općina u jedno dijete uloži do 15.000 eura. Anamarija Jakovljević, inače Vinkovčanka, upravo je u Starim Jankovcima odlučila kupiti kuću.

Pročitajte i ovo Besplatni obroci u školama: Ilustracija - 7 Na realizaciji zapinje Od ponedjeljka besplatni obroci u školama, ali ne za svu djecu: "Neće ga moći dobivati dok se ne steknu uvjeti"

"Općina nam je platila porez i dobili smo olakšicu dvije godine za komunalnu naknadu", rekla je.

Ulaže se i u modernu infrastrukturu, maksimalno se koriste EU fondovi, a ondje gdje je moguće - novac se štedi. Sve kako bi ga bilo dovoljno za ono najvažnije – ulaganje u budućnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene