Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOVORIO I O SCHENGENU

Plenković otvorio dionicu autoceste pa otkrio kad će javnost saznati više o dronu koji je pao na Zagreb te hoće li ići u Katar

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Andrej Plenković/Facebook
Povodom dana grada, premijer Plenković danas je boravio u Osijeku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanom otvorenju dionice autoceste A5 Beli Manastir - Osijek, koja je dio međunarodnog prometnog koridora 5c.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka, premijer je dao izjave za medije.

Plenković je kazao da lideri EPP-a sutra imaju jedan neformalni sastanak u kojem će sudjelovati 30-ak lidera, odnosno čelnika stranaka s ciljem da se krene u promišljanje europskih izbora.

"Uvijek smo tražili zajedničke odgovore na izazove koji su pred nama. Mislim da je dobro da imamo povremeno takve konzultacije. Dobro je da se konzultiramo uoči sastanka Europskog vijeća koji je za dva tjedna u Bruxellesu."

O obuci ukrajinskih vojnika: "Procedura je ispoštovana"

Osvrnuo se i na pitanje obuke ukrajinskih vojnika. Upitan ima li šanse da glasanje o toj temi u Saboru prođe s dvotrećinskom većinom, kazao je da ne vidi zašto bi priključivanje ovoj inicijativi bilo kome od oporbenih zastupnika trebao biti problem. Istaknuo je da su svi argumenti zastupnika parlamentarne većine bili jasni, samorazumljivi i kako kaže, utemeljeni na logici i konzistentnosti.

Pitanje pisanja pismu otklonio je prije dva dana jer smatra da je riječ o nepotrebnoj debati. "Ako je u svim dosadašnjim situacijama pisao ministar obrane, a nekad je u Milanovićevov vladi to radi i ministrov zamjenik, onda je to totalno promašena tema. Nepotrebno i bezveze." Kazao je da je procedura ispoštovana i da se ništa neće mijenjati, a što se tiče sadržaja, oblika i ideja misije, može se pogledati ima li koja korisna ideja.

"Cijela vrsta tehničkog angažmana nije smišljena od MORH-a, politike i HDZ-a nego je ona ponuđena od strane Glavnog stožera OSRH-a, od strane vojnika u Hrvatskoj koji najbolje znaju kako mogu na primjeren način ponuditi pomoć u ovakvim misijama."
Poručio je oporbenim zastupnicima da su im otvorena vrata te da imaju još dva tjedna šansu priključiti se.

Odgovarajući na pitanje je li, nakon pisama bombi koje se posljednjih dana pronalaze u Španjolskoj, ukrajinsko veleposlanstvo u kontaktu s Vladom, Plenković je kazao da imamo MUP koji brine o sigurnosti građana i sigurnosti stranih predstavništava.

"Zakon o radu dodatno će valorizirati rad nedjeljom"

Dotakao se i ograničenja rada nedjeljom ustvrdivši da su se dugo pripremali za izmjene novog Zakona o radu te da su te izmjene dio HDZ-ovog predizbornog programa. "Uzeli smo u obzir sve elemente, važno je da damo impuls za jačanje obitelji, za okupljanje nedjeljom koja je važan dan u našoj tradiciji, uz nekoliko tih iznimki koje su razumne po mom dubokom uvjerenju." Istaknuo je da se kroz Zakon o radu želi dodatno financijski valorizirati rad nedjeljom te da očekuje potporu u Saboru.

Upitan ima li hrvatska javnost doznao tko je u ožujku ispalio dron na Zagreb, kazao je: "Kada budemo pouzdano znali, da."

O nacionalnom stadionu, Schengenu, europodručju

Osvrnuvši se na pitanje izgradnje nacionalnog stadiona, istaknuo je da Vlada želi da to bude koncept partnerstva koji se ne odnosi samo na Zagreb nego i na ulaganja u svu sportsku infrastrukturu, pa i onu nogometnu. Kazao je da je Vlada u svojim projekcijama proračuna za 2024. i 2025. naznačila inicijalna sredstva.

"To mora uključiti lokalnu sredinu, klub o kojem se radi. Treba nastaviti odličan dijalog s Fifom i Uefom. Oni su spremni i iz svojih sredstava se uključiti." Podsjetio je da se u cijelu priču mogu uključiti i sponzori ističući primjer Bayernovog stadiona koji svoje ime nosi po sponzoru.

Kad je riječ o mjeri zamrzavanja cijena pojedinih prehrambenih namirnica koja uskoro ističe, kazao je da će u Vladi imati raspravu te da će se vidjeti kakve je učinke imala mjera te da će tada donijeti odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VLADIN PLAN Radnik neće moći odbiti rad nedjeljom: Pogledajte tko će i kada smjeti raditi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVITA SJEDNICA Plenković: ''Vlada odgađa primjenu važne uredbe, nema potrebe za dizanjem cijena vode''

Plenković je dotaknuo i pitanja ulaska Hrvatske u Schengen od kojeg će, kaže, biti enormne koristi. Naveo je da neće biti čekanja na granicama, da neće biti prepreka pri ulasku u zemlju, smanjenje troškova autoprijevoznika, troškove turista. "Sa Schengenom Hrvatska dobiva nove kvalitete i nove uštede i na taj način postajemo u punini dio unutarnjeg tržišta kakav smo i htjeli. Isti dan ući u europrostor i Schengen izvrsna su postignuća. Vjerujem da će građani biti veoma zadovoljni", rekao je.

Za kraj je dodao da planira otići u Katar. "Hoćemo, javit ćemo, čim odlučimo kad idemo", kazao je.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene