Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati protiv predloženog načina utvrđivanja odvjetničkih tarifa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalne središnjice upozorile su danas saborske zastupnike da je za njih neprihvatljiv novi način određivanja odvjetničkih tarifa, predložen izmjenama Zakona o odvjetništvu, za koji smatraju da neće utjecati na pojeftinjenje odvjetničkih usluga, a time i na ostvarenje ustavnog prava svih građana na pristup pravosuđu.

Izmjenama Zakona o odvjetništvu predloženo je da Hrvatska odvjetnička komora (HOK) tarife utvrđuje uz prethodnu suglasnost Hrvatskog sabora. Do sada je HOK tarife određivao potpuno samostalno.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

Sindikalne središnjice to drže neprihvatljivim, pa su saborskim zastupnicima uoči rasprave o izmjenama Zakona uputile pismo u kojemu upozoravaju na loše strane predloženog načina određivanja tarifa. Umjesto njega sindikati predlažu da se tarife urede posebnim Zakonom o odvjetničkim tarifama kakav postoji u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, a uskoro i u Sloveniji.

Smatraju, naime, da se predloženim rješenjem mijenja postupak donošenja tarifa, ali ne i sam model izračuna tarifa, koji je za središnjice "vrlo upitan". Smatraju i da je potrebno u potpunosti izmijeniti način i mehanizam izračuna tarifa i to tako da se plaća usluga, a ne pojedina radnja u postupku.

Predloženi način uređenja odvjetničkih tarifa i dalje neće riješiti problem dugotrajnosti sudskih postupaka, jer postojeći model određivanja odvjetničkih tarifa upravo potiče odugovlačenje postupaka i dugo parničenje, s obzirom da je što duži sudski postupak u interesu odvjetnika, upozoravaju sindikalne središnjice.

Pritom ističu da su odvjetničke usluge u Hrvatskoj znatno skuplje u usporedbi s primjerice onima u Njemačkoj, što je, kažu, apsurdno s obzirom na odnos primanja građana u ovim dvjema zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene