Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do kraja godine duplo više

Hrvati upali u zamku: Svakom petom ovrhe sjele na plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više blokiranih računa zbog neplaćanja komunalnih usluga. Zbog ovrha u blokadi je više od 160 tisuća bankovnih računa.

Raste i broj ovrha nad imovinom građana -zemljišta, kuće, stanovi i automobili odlaze na bubanj jer su se vlasnici našli u financijskim problemima.  Stručnjaci kažu kako je problem u lošoj primjeni novog zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što se događa Presuda ostavila proračunsku rupu od 60 milijardi eura: Njemačka vlada povlači rigorozne poteze, poziva se na uvođenje izvanrednog stanja Slika nije dostupna Problemi s ovrhama U Hrvatskoj je 781 nekretnina na sudskoj dražbi

Milijun kućanstava i 168 tisuća blokiranih računa ili svaki peti zaposleni s neupotrebljivom karticom. 200 novih računa blokira se iz dana u dan. Posljedica je to, smatra zastupnik Dragutin Lesar, loše i krive primjene ovršnog zakona. 'Problem započinje kada građani ne dobiju ovršni nalog na koji bi mogli dati prigovor u roku od 8 dana', smatra Lesar.

Ovršni propisi kriju još zamki u koje građani upadaju pa im se blokira cijela plaća i mirovina iako je zakonom zabranjena plijenidba više od trećine primanja.

Potrebno je otvoriti poseban, zaštićeni račun na koji ćete primati iznose nad kojima je ovrha zabranjena - znači, dvije trećine plaće i naprimjer porodiljne naknade, dječji doplatak i druge socijalne transfere. U prvih pola godine provedeno je 2.400 ovrha. Više od 900 nekretnina i pokretnina u rujnu će se naći na bubnju. Na udaru su najviše Zagrepčani, no prognoze nikome ne idu na ruku. Do kraja godine broj ovrha mogao bi se - udvostručiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene