Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se događa

Presuda ostavila proračunsku rupu od 60 milijardi eura: Njemačka vlada povlači rigorozne poteze, poziva se na uvođenje izvanrednog stanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemačka vlada našla se u teškoj situaciji nakon što je presudom Ustavnog suda nastala proračunska rupa od 60 milijardi dolara. Lijeve stranke pozivaju na uvođenje izvanrednog stanja, a vlast se odlučuje na mjere štednje.

Njemačko ministarstvo financija donijelo je odluku o obustavi povećanja potrošnje u svim saveznim ministarstvima, produbljujući proračunsku krizu koja je pogodila vladajuću koaliciju nakon nedavne sudske presude.

Ovom odlukom zaustavlja se većinu novih odobrenja za potrošnju, a uslijedila je nakon presude Ustavnog suda prošlog tjedna koja je ostavila rupu od 60 milijardi eura u vladinom proračunu, izvijestio je Politico.

Financijske implikacije proizašle iz te presude mogle bi ograničiti sposobnost vlade da povuče sredstva iz raznih posebnih fondova. Ti fondovi su uspostavljeni kako bi se izbjegla dužnička kočnica zemlje, koja ograničava savezni deficit na 0,35 posto BDP-a, osim u izvanrednim situacijama.

U pismu upućenom svim ministarstvima, državni tajnik Werner Gatzer izjavio je da ministarstvo financija zamrzava potrošnju kako bi se izbjegla dodatna opterećenja u budućim financijskim godinama. "Ovaj korak neće utjecati na financijske obveze koje već postoje", izjavio je Kevin Kühnert, glavni tajnik SPD-a.

Članovi proračunskog odbora Bundestaga danas su održali javno saslušanje s pravnim stručnjacima kako bi procijenili utjecaj prošlotjedne sudske presude. Iako se financijski jaz od 60 milijardi eura teoretski proteže na nekoliko godina, u praksi će učinak biti neposredniji, tvrdi Thiess Büttner, profesor sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg.

"Postoji potreba za konsolidacijom u planiranju proračuna za iduću godinu od 52 milijarde eura", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija bon, novac ili figa u džepu? Ova tvrtka isplaćuje božićnicu od čak 1670 eura: U anketi vas pitamo hoće li i vas poslodavac nagraditi

Nesposobnost vlade da pronađe potrebna sredstva za financiranje svoje sveobuhvatne agende, koja uključuje ubrzanje zelene tranzicije i zaštitu njemačke industrije od visokih troškova energije, dovodi do sve češćih poziva s lijeve strane da se suspendira dužnička kočnica proglašavanjem izvanrednog stanja, slično kao što je bilo tijekom pandemije koronavirusa.

Unatoč tome, članovi Slobodne demokratske stranke (FPD) do sada su se suprotstavljali pozivima za obustavu dužničke kočnice. Ministar financija FPD-a, Christian Lindner, tvrdio je prošlog tjedna da odluka ustavnog suda ne opravdava suspenziju dužničke kočnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljivi rezultati Znate li što vam djeca rade na internetu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Morate provesti učinkovitije politike s manje novca nego u prošlom desetljeću", izjavio je Lindner. Unatoč tome, drugi unutar vlade zagovaraju temeljnu reformu dužničke kočnice, koja je uvedena 2009. godine.

"Način na koji je konstruirana njemačka dužnička kočnica nije dovoljno inteligentan", izjavio je ministar zelenog gospodarstva Robert Habeck. Dodao je da je dužnička kočnica stvorena u drugačijem vremenu, kada su postojali jeftin plin iz Rusije, Kina kao stalno kupovno tržište, i kada su Amerikanci uvijek bili pouzdani partneri koji su preuzimali vojni teret. "Ta vremena su prošla", zaključio je Habeck.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene