Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Banke se ubrzano pripremaju za prelazak s kuna na euro: "Problema neće biti"

Aktualno Galerija Euro - 1 Euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 2 Euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 3 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Euro - 4 Galerija 1/4 >>
Od Nove godine sve ćemo plaćati u eurima. Banke se ubrzano pripremaju za prelazak s kuna na euro, a viceguvernerka Sandra Švaljek uvjerava kako problema neće biti.

Prve novčanice eura stigle su u Hrvatsku narodnu banku. Njima će se opskrbiti banke i veliki poslovni subjekti. Građani će pak od prosinca moći nabaviti kovanice eura, ali ni jedni ni drugi neće ih smjeti koristiti do prvog siječnja iduće godine.

"Moći će se opskrbiti tzv. početnim paketićima. Moći će ih nabaviti kod Fine, Hrvatske pošte ili banaka. Bit će kovanica u protuvrijednosti 100 kuna, nešto preko 13 eura", kazala je za Dnevnik Nove TV zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek.

Da se svi stignu prilagoditi neko vrijeme bit će i dvojni opticaj valuta.

"Prvih 14 dana siječnja moći će se još uvijek plaćati u kunama, a onaj ostatak u trgovinama će dobivati u eurima", rekla je Švaljek reporterki Dnevnika Nove TV Dini Ćevid.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBAVIJEST HNB-a Zapamtite broj 0800 2023: Mogao bi vam zatrebati pri zamjeni kune u euro

Pročitajte i ovo Prijelaz na dvojno prikazivanje cijena jedna je od većih promjena koju su trgovci primijenili u poslovanju Lidl donosi Dodatan posao za trgovce? Što sve donosi sad već obvezatno dvojno iskazivanje cijena

Na vrijeme su spremne i banke koje će automatski izvršiti konverziju kunskih računa. Softversko prilagođavanje svih aplikacija banke je stajalo oko 30 milijuna eura.

"Kartice će se moći normalno koristiti. Kartice normalno funkcioniraju, nema potrebe ni za kakvom promjenom. I kreditne, i debitne i tekuće, bilo kakve vrste funkcioniraju normalno", rekao je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Prilagođavaju se i bankomati

Prilagođavaju se i bankomati pa će se mjesec dana moći koristiti bankomati drugih banaka bez provizije.

"Od 15. prosinca do 15. siječnja dogovoreno je da se naknada ukine upravo da bi građani imali mogućnost bilo koji bankomat koristiti", rekao je Maljković za Dnevnik Nove TV.

Građanima su već stigle sve važne obavijesti.

"Već su sve poslali na aplikacije. Već je sve došlo na mail, ne bi trebalo biti problema s tim. Naviknut ćemo se nekako", rekao je Marko

Naviknuti se moraju i vlasnici mjenjačnica. Većina njih prisiljena je staviti ključ u bravu.

"Mjenjačnice su ostvarivale 80-90 posto u trgovini eurom. Sad, ako nemaš 80 posto prihoda, ne možeš poslovat, moraš zatvorit. Dat ćemo sve od sebe, nadamo se da će bit dobro, u nadi je spas", poručio je vlasnik mjenjačnice Tihomir Mikulić.

Spas za građane priprema i HNB. Opsežnu nformativnu kampanju i besplatni telefonski broj za sva pitanja oko zamjena kuna u eure.

 

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene