Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do 1. listopada

Banke će uskoro svim korisnicima kredita poslati važnu obavijest

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je kako će banke, sukladno Zakonu, morati svojim klijentima najkasnije do 1. listopada poslati obavijest koja će sadržavati podatke o preračunavanju kredita, visini kamatne stope te ostalim informacijama koje se tiču uvođenja eura.

Iako je Hrvatska udruga banaka (HUB) još prije mjesec dana na svojim stranicama objavila informacije vezane za bankarske usluge i proizvode te informacije o depozitima i kreditima, a koje se tiču prelaska s kune na euro, banke će morati, sukladno Zakonu, klijentima poslati općenitu i individualnu obavijest.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu Ilustracija Euri i centi Ovo je paket kovanica koji ćemo uskoro moći nabaviti za sto kuna: Ne smijete ih odmah koristiti

HUB je na svojim stranicama objavio da će banke morati svojim klijentima poslati obavijest najkasnije do 1. listopada 2022., odnosno tri mjeseca prije datuma uvođenja eura. Obavijest će dati informacije o preračunavanju kredita, depozita te o očekivanom utjecaju uvođenja eura na proizvode, usluge, uključujući poslovanje s transakcijskim računima.

Individualnu obavijest s informacijama o promjenama na kunskim kreditima / oročenim depozitima ili kreditima / oročenim depozitima u valutnoj klauzuli u eurima, koja će sadržavati bitne elemente preračunavanja, parametre, marže (fiksni dio) i visine kamatne stope, banke će potrošačima dostaviti na ugovoreni način najkasnije dva tjedna prije dana uvođenja eura, a klijentima koji nisu potrošači najkasnije dva tjedna nakon uvođenja eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVA VALUTA Uvođenje eura donosi brojne promjene: Što će biti s plaćama i treba li mijenjati ugovore o radu?

Pročitajte i ovo Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 3 POTROŠAČKA PRAVA Otvoren lov na one koji varaju zbog uvođenja eura: Tajni kupci već su provjerili neke trgovine

Trošak konverzije snose banke, dok građani neće imati troškove povezane s uvođenjem eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene