Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTROŠAČKA PRAVA

Otvoren lov na one koji varaju zbog uvođenja eura: Tajni kupci već su provjerili neke trgovine

Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 3
Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 3 Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 2 Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 1 Tajni kupci u trgovinama: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tanja Popović Filipović Galerija 1/4 >>
Tajni kupci krenuli su u akciju nakon kraćeg kašnjenja jer se čekala aplikacija.

Tajni kupci obilazit će svaki mjesec trgovce i pružatelje usluga te provjeravati jesu li cijene iskazane u kunama i eurima preračunate prema zadanom tečaju ili na štetu kupca. Prvi obilasci nisu otkrili nepravilnosti. Dvojno iskazivanje zasad je dobrovoljno, a od 5. rujna postaje obveza.

"Koliko sam vidio, sve se to točno poštuje kod tog fiksnog tečaja konverzije, ali, eto, to je jedna trgovina i jedan određen set proizvoda, dalje ćemo vidjeti kako projekt ide", izjavio je jedan od tajnih kupaca. 

"Poslikamo dokaz da smo mi zapravo ušli u trgovinu, poslikamo cijene, odnosno označimo cijene. Tečaj mora biti fiksni, od 7,54 odnosno na onih pet decimala zaokružen", kazao je sugovornik Dnevnika Nove TV. 

"Kada naši tajni kupci dođu s terena, mi to unosimo u aplikaciju i tu nam već aplikacija izdaje je li taj trgovac prekršio zaokruživši cijenu u eurima", poručila je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju potrošača. 

Ova udruga iz Osijeka do kraja sljedeće godine pratit će 55 istih proizvoda. Suncokretovo ulje, cijena u kunama 19,99, a cijena u eurima 2,65. Svaki mjesec rezultate će objavljivati na svojoj web stranici. Prvi obilasci prošli su bez nepravilnosti.

U projektu je ukupno pet hrvatskih udruga. Provjeravat će i frizerske salone, teretane i ljekarne. Kupci će svoja zapažanja moći javljati telefonom. Tajni kupci obilazit će i ugostiteljske objekte. U jednom kafiću ćemo dvije kave platiti 22 kune, pretvorimo li to u eure, to bi bilo 2,91 eura. Bit će lakše zaokružiti na tri eura, no ugostitelj bi u tom slučaju bio u prekršaju. "Potrošač je prevaren bez obzira je li to malo ili malo više", kaže Popović Filipović. 

"Većina trgovaca se pripremila"

U udruženju trgovine ne očekuju probleme.

"Velika većina trgovaca uspjela se pripremiti i izvršiti preračun, možda postoji jedan određeni broj trgovaca koji organizacijski to nisu uspjeli do sad prevladati, ali ja se nadam da će u skoro vrijeme i to biti", poručuje Ivica Katavić iz Udruženja trgovine HGK. 

Pročitajte i ovo Hrelić - 1 HRELIĆ KAO TERAPIJA Jedino mjesto gdje cijene ne rastu: Nerabljena roba tu i tamo već ima cijenu u eurima, povrata nema

Osmišljena je i svojevrsna zaštita za kupce. "Hrvatska gospodarska komora je uvela Etički kodeks kod kojeg će, ja vjerujem, svi veliki trgovci biti potpisnici i to je jedna garancija našim kupcima da će neće biti problema i da neće ni na koji način bit zakinuti kod preračuna", poručuje Katavić.

Pročitajte i ovo Tanja Popović Filipović - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Zbog uvođenja eura u kontrolu će uskoro - tajni kupci: Doznajte što će sve provjeravati i kada kreću u akciju

Dvojno iskazivanje cijena od 5. rujna postaje obavezno, i to po zadanom tečaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene