koga su Hrvati poslali u EU parlament?

Tko je zapravo Bartulica? "Pripadnik je neke vrste tajne organizacije koja ima određene postupke inicijacije"

Legitimna pitanja proglašava orkestriranim napadom pa optužuje medije za javni linč. U isto vrijeme, njegovi stranački kolege govore da im se okreće želudac od muke. Priču o novoizabranom europarlamentarcu Stephenu Bartulici napravila je reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

"Ja ću biti glas običnih ljudi. Vama služim. Vama!" rekao je Stephen Nikola Bartulica nakon što je izabran u Europski parlament pa sjeo u crveni Ferrari i odvezao se u noć, a ubrzo je otkriveno da je njegov vozač bio kriminalac osuđen za pokušaj ubojstva.

Zbog svega je vrh Domovinskog pokreta sazvao konferenciju za medije.

"Iskreno, cijelom Domovinskom pokretu okreće se želudac. Tražim javnu ispriku za taj čin", napomenuo je predsjednik stranke Ivan Penava.

Pročitajte i ovo Priča Provjerenog Za svoj mukotrpni rad još nisu dobili ni centa: Poljoprivrednici se pet godina bore s poduzetnikom kojeg je nedavno priveo USKOK

Bartulica je rekao da mu je žao zbog Ferrarija i dodao: "Ovaj javni linč koji trpimo ja i moja obitelj posljednjih tjedan dana, sigurno je izazvalo neke reakcije i posljedice kod mene."

Tko je Stephen Bartulica?

Konzervativni političar Stephen Bartulica nakon odrastanja i školovanja u Americi 1993. vratio se u Hrvatsku. U Uredu predsjednika Ive Josipovića 2010. godine postao je povjerenik za vjerska pitanja. U toj ulozi bio je sve do 2015., zatim je 2016. u ulozi posebnog savjetnika za vanjsku politiku u vladi premijera Tihomira Oreškovića.

"On pripada onim krugovima s kojima ja nemam doista nikakvih doticaja, a kako sam želio biti predsjednik svih građanki i građana, onda sam želio razumjeti i taj krug ljudi koji nije malen u Hrvatskoj", objasnio je Josipović.

Pročitajte i ovo Veliko srce malog čovjeka Njegovog Jose nema tri godine, ali tata Ivica ne posustaje: Organizirao humanitarnu akciju za bolnicu koja je bila posljednji dom njegovog sina

Prije toga je radio u Ministarstvu vanjskih poslova zajedno sa Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem. Na Papinskom sveučilištu u Rimu doktorirao je političku filozofiju i postao profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Javno se deklarirao kao pripadnik organizacije Opus Dei.

"Moglo bi se gotovo reći da je to neka vrsta tajne organizacije s obzirom na to da imaju i neke postupke inicijacije i stanovitu autonomiju u odnosu na Vatikan. Mogli bismo reći da je to posebna interesna skupina unutar Katoličke Crkve, koja svoje interese, koji su vrlo često financijski i povezani s moći, maskiraju nekim strožim etičkim protokolom i nizom rituala", rekao je politički analitičar Božo Kovačević reporterki Provjerenog Danki Derifaj.

Plan za konzervativnu Hrvatsku

Kako zamišlja svijet, Bartulica je prvi put javno iznio u intervjuu pod naslovom "Naš plan za konzervativnu Hrvatsku" za Globus 2013., koji je dao zajednički s bliskim suradnikom Vicom Batarelom. U javnosti su obojica bili u gotovo svakoj konzervativnoj inicijativi, a 2020. godine Bartulica ulazi u Sabor kao član Domovinskog pokreta.

Pročitajte i ovo Priča Provjerenog Vukovarka 30 godina traži istinu o svom ocu, napokon počelo suđenje: "On ga je odveo! I šuti! I ništa mu ne mogu!"

Njegove veze s političkim i vjerskim organizacijama snažne su i izvan Hrvatske, a utjecaj tih organizacija u Hrvatskoj već je vidljiv svake prve subote u mjesecu, kada na trgove hrvatskih gradova izlaze molitelji.

Više o Stephenu Bartulici i njegovu utjecaju na hrvatsku politiku možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr