Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjek – nadzvučna letjelica

VIDEO: Skok padobranom s ruba svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijanac Felix Baumgartner namjerava tijekom ove godine iskočiti iz balona na visini većoj od 36.600 metara i spustiti se padobranom na zemlju, pri čemu bi trebao postati prvi čovjek koji je probio zvučni zid vlastitim tijelom.

Nebeski letač Baumgartner (40), poznat je po tome što je 2003. pomoću 2-metarskih krila pričvršćenih na leđa poput jedrilice preletio kanal La Manche nakon što je iskočio iz balona s visine od 10 kilometara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz virtualnog svemira u stvarni svijet VIDEO i FOTO: Red Bull prototip iskočio s ekrana Slika nije dostupna Sreća u nesreći VIDEO: Pao na treningu za Red Bull Air Race

Ako Baumgartner, poznati base jumper i padobranac, ispuni svoj naum, postavit će niz rekorda, od najvišeg i najdužeg skoka padobranom do toga da će postati prvi čovjek koji je bez letjelice probio zvučni zid.

Tijekom samog pada Baumgartner će skupljati podatke o tome kao ljudsko tijelo reagira na pad s takve visine, što bi moglo biti korisno za planiranje orbitalnih 'izlaza u nuždi' za buduće svemirske turiste i astronaute.

U misiji pod nazivom Red Bull Stratos Baumgartner će stići u stratosferu u maloj svemirskoj kapsuli, koju će podići posebno dizajnirani balon ispunjen helijem visok oko 145 metara. Jednom kada nakon nekoliko sati uspona dosegne visinu od 36.576 i od zemaljske kontrole dobije znak da je sve uredu, otvorit će vrata kapsule i iskočiti, dok će kamere na kapsuli i u odijelu početi bilježiti 'sve oko sebe'.

Brzinu zvuka trebao bi doseći nakon 35 sekundi pada. Još uvijek nitko ne zna što će se dogoditi u tom trenutku, ali znanstvenici uvjeravaju da neće izgubiti svijest. Njegov slobodni pad trebao bi trajati malo iznad 6 minuta, a padobran bi trebao otvoriti na visini od kilometar i pol te prizemljiti 15-ak minuta nakon toga.

Znanstvenike najviše zanima što će se događati s njegovim tijelom uoči i nakon probijanja zvučnog zida. Elektrokardiogram će neprestano pratiti rad njegovog srca, a akcelerometri i GPS u njegovom odijelu će bilježiti ubrzanje i krajnju brzinu.

I to je od opreme uglavnom sve, jer će skočiti u tlačenom odijelu, koje će biti ispunjeno sa 100-postotnim kisikom, pa znanstvenici s mininmalno elektroničke opreme žele izbjeći bilo kakvu mogućnost da se Baumgartner zapali u odijelu.

Svi skupljeni podaci odmah će biti predstavljeni javnosti te predani NASA-i i američkoj vojsci.

Skok bi se trebao dogoditi do kraja godine, nakon što se provede niz probnih skokova s manjih visina. Nakon toga će pričekati lijepo vrijeme i izabrati lokaciju, za koju je sigurno da će se nalaziti negdje u Sjevernoj Americi.

Cilj je izbaciti Baumgartnera negdje u blizini mjesta odakle će poletjeti, ali u slučaju i najslabijeg vjetra mogao bi doskočiti i 250 kilometara dalje.

No, prije samih skokova treba provesti niz testova opreme, prije svega odijela, koje mora izdržati prelazak iz 'ledenog' – na 36,6 kilometara visine – u 'vrelo' zbog ekstremne temperature koja će se razviti tijekom slobodnog pada.

'Sve je potpuno isto kako i kod drugih probnih letova', kaže Jonathan Clark, šef medicinskog tima. 'Samo što je u ovom slučaju letjelica – sam Felix Baumgartner'.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene