Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priusom upravlja računalo

Googleov 'auto bez vozača' izazvao lančani sudar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Googleovci kažu da je do sudara došlo kada je automobilom upravljao vozač, a ne računalo

 U Googleu vjeruju da u budućnosti više nećemo morati polagati vozački ispit i da nećemo voziti aute, nego će se auti sami voziti, tj. njima će upravljati računalo koje će putem brojnih senzora pratiti situaciju na cesti i brinuti se za sigurnost vozača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budućnost automobila! Automobil kojim 'upravljaju duhovi'... Slika nije dostupna Evo zašto Automobil koji lopovi izbjegavaju!

Jedno se njihovo takvo vozilo već duže vrijeme vozi Amerikom te su iz te kompanije nedavno sa zadovoljstvom objavili da je njihova modificirana verzija Toyote Priusa već prešla oko 140 tisuća milja bez ikakvih problema. No, ovog se tjedna na internetu, točnije na stranici Jalopnik pojavila fotografija Googleovog Priusa koji je izazvao lančani sudar pet automobila blizu središta ove kompanije u Mountain Viewu.

Prvo se samo pojavila fotografija i vijest da je ovaj automobil izazvao prometnu nesreću, no kako iz Googlea nisu objavili nikakve službene informacije, nije bilo poznato da li je za nesreću krivo računalo koje upravlja automobil ili je njime ipak upravljao čovjek.

Na internetu su se odmah pojavili komentari kako je ovo najbolji dokaz da upravljanje automobilima ne smijemo prepustiti računalima jer, bez obzira na sav napredak tehnologije, nisu dovoljno sigurna da im u potpunosti prepustimo kontrolu nad automobilima, a time i našim životima.

Također, neki su se upitali i kome bi policija trebala napisati kaznu ako je za nesreću krivo računalo. Iako još nismo naišli na službenu objavu Googlea vezanu uz ovaj problem, iz ove su kompanije ipak odgovorili na upit BusinessInsidera rekavši da je 'sigurnost njihov prioritet' te da je jedan od njihovih ciljeva upravo spriječiti ovakve nesreće, a za ovaj je sudar kriv vozač koji je upravljao njihovim Priusom – dakle, računalo ipak nije krivo.

Možda će i ovo biti argument Googleovcima kako su automobili kojima upravljaju računala ipak sigurniji od onih kojima upravljaju ljudi – sve dok ih neko ne hakira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene