Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijeti katastrofa'

Zakon koji će uništiti sigurnost i privatnost na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon za koji se zalaže FBI mogao bi koristiti hakerima i kriminalcima te bi mogao dovesti do prave katastrofe za sigurnost i privatnost internetskih korisnika.

Sigurnosni stručnjaci već dugo vremena upozoravaju kako FBI pokušava progurati zakon s kojim bi proširio svoje ovlasti na internetske servise i koji bi im dopustio praćenje korisnika Facebooka, Googlea, Skypea i drugih online servisa. FBI tako želi da im najveće internetske kompanije čijim se uslugama koriste stotine milijuna ljudi poput Googlea, Facebooka i Twittera omoguće jednostavan način prisluškivanja i praćenja njihovih korisnika, a na Huffington Postu kažu da bi takav zakon uskoro mogao podržati i Obama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

FBI želi nadzor nad – mailovima, društvenim mrežama i Skypeom!

Još prošle godine pisalo se o tome kako će FBI zahtijevati od navedenih kompanija da u svoje servise ubace poseban kod koji će im omogućiti praćenje korisnika – ako Amerikanci zaista izglasaju ovaj zakon, kompanijama koje odbiju omogućiti praćenje korisnika prijeti kazna tako da im neće preostati ništa drugo nego da poštuju takav zakon i omoguće praćenje korisnika.

Organizacije za zaštitu privatnosti već dugo vremena upozoravaju što bi takav zakon mogao značiti za privatnost korisnika, no sigurnosni stručnjaci upozoravaju na jedan puno veći problem i još veću opasnost za sigurnost korisnika.

Naime, kako bi FBI-u dopustile praćenje njihovih korisnika, kompanije bi trebale napraviti prilagodbe u softveru koje su neki sigurnosni stručnjaci nazvali 'namjernim sigurnosnim propustima', no problem se nalazi u tome što će ti 'propusti' biti jako zanimljivi hakerima i online kriminalcima koji bi njihovim iskorištavanjem također mogli pratiti korisničke aktivnosti na internetu i komunikaciju putem mailova i društvenih mreža.

Jedan od aktivista za zaštitu privatnosti Chris Soghoian rekao je kako bi vlada trebala raditi sve što je u njenoj moći da poveća sigurnost komunikacije, a ne da radi na zakonima koji će kriminalcima i stranima vladama omogućiti prisluškivanje i praćenje korisnika.

Kongresnik Hank Johnson također se ne slaže s ovim zakonom za koji kaže da je 'korak u krivom smjeru za sigurnost i privatnost' koji će samo povećati rizik od hakiranja, masovnog nadzora i krađe identiteta, a koliko je taj zakon opasan novinarima The Vergea najbolje je opisao profesor s Columbia Universityja Steven M. Bellovin koji je rekao da bi ovakav zakon mogao dovesti do katastrofe.

Najveći prioritet FBI-a u ovoj godini: Nadzor Gmaila i Skypea!

Inače, na nedavnoj konferenciji odvjetničke komore koja je održana u Washingtonu Andrew Weissman iz FBI-a rekao je kako će njihov najveći prioritet ove godine biti stvaranje zakonskih okvira koji će im omogućiti prisluškivanje i praćenje popularnih online servisa u realnom vremenu tako da će u ovoj organizaciji pokušati napraviti sve što je u njihovoj moći da se takav zakon izglasa.

Ipak, s obzirom na brojna upozorenja sigurnosnih stručnjaka, čini se da bi ovaj zakon mogao biti kontraproduktivan jer, iako će FBI-u zaista omogućiti praćenje (sumnjivih) korisnika, mogao bi biti puno korisniji hakerima i kriminalcima koji bi također mogli pratiti korisnike i dokopati se njihovih osobnih i privatnih podataka.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene