Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

I štetu od 130 milijardi dolara

Što se to događa sa Zemljom?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prirodne katastrofe, poput erupcija vulkana, razornih potresa i poplava, obilježile su prošlu godinu i za sobom ostavile više od 295.000 mrtvih.

Katastrofe su nanijele materijalnu štetu od oko 130 milijarda dolara, objavila je njemačka reosiguravateljska tvrtka Muenich Re.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

>> 2010. – godina katostrofe, pola milijuna poginulih

Godine 2010. dogodilo se najviše prirodnih katastrofa od 1980., ukupno 950, od toga je devet desetina bilo povezano s vremenskim neprilikama, olujama i poplavama, a crnoj slici prošle godine pridonosi i nekoliko razornih potresa.

Pet velikih katastrofa: Haiti, Čile, Kina, Rusija i Pakistan

Ti podatci, uz rekordne temperature u različitim dijelovima svijeta, upućuju na nastavak klimatskih promjena, navodi Muenich Re na svojim internetskim stranicama. Prošle se godine, po UN-ovoj odrednici, dogodilo pet 'velikih prirodnih katastrofa', potresi na Haitiju, u Čileu i središnjoj Kini te val vrućina u Rusiji i poplave u Pakistanu.

U njima je živote izgubilo 295.000 ljudi, a to, kao ocjenjuje Muenich Re, zabrinjava, osobito zato što je u proteklih 30 godina u takvim katastrofama u prosjeku ginulo 66.000 ljudi. Najviše je žrtava bilo u razornu potresu na Haitiju, u kojem je poginulo 220.000 ljudi, a više poginulih bilo je samo u potresu u Tanshanu u Kini 1976. kad su smrtno stradale 242.000 ljudi.

Najskuplja katastrofa potres u Čileu

Najskuplja prirodna katastrofa bio je potres u Čileu u kojem je poginulo 520 ljudi, a šteta je dosegnula 30 milijarda dolara. Osim Haitija, u prirodnoj katastrofi u kojoj je poginulo najviše ljudi bio je val vrućina u Rusiji 56.000 te potres u Kini 2.700.

Švicarska reosiguravateljska tvrtka Swiss Re objavila je u prosincu da su nesreće izazvane ljudskim djelovanjem ili prirodnim katastrofama u 2010. stajale svjetsko gospodarstvo 222 milijarde dolara, tri puta više nego 2009. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene