Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja pokazala temperament

2010. – godina katostrofe, pola milijuna poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijesti koje smo slušali ove godine prilično su morbidne. Samo u prvih sedam mjeseci u prirodnim katastrofama poginulo je gotovo pola milijuna ljudi.

Unatoč tipičnoj izreci ‘kraj se bliži’, naša planeta cijelo vrijeme radi ono što je radila i 4,5 milijuna godina. Međutim, temperament joj je u prvoj polovici ove godine ipak bio izraženiji. Vidljivo je to po intenzitetu katastrofa koje su pogodile Haiti, Pakistan, Čile, Peru, Rusiju…

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Potres na Haitiju

Nakon što je u siječnju u potresu na Haitiju poginulo oko 220.000 ljudi, on je okvalificiran kao najveća prirodna katastrofa na zapadnoj hemisferi.

Već osiromašena populacija natjerana je da živi u još lošijim uvjetima nego prije. Ionako slaba vlada još više je rascjepkana, a mnogo donirane pomoći još nije ni stiglo na Haiti. Međutim, tragedija je inspirirala američkog pjevača haićanskog porijekla i državljanstva Wyclefa Jeana da se kandidira za predsjednika na izborima.

>> Haiti šest mjeseci kasnije: Ništa od obećane pomoći

Poplave u Pakistanu

Oko 1.500 osoba poginulo je u posljednjim poplavama u Pakistanu, a pogođeno je još 12 milijuna ljudi. Poplave su uzrokovane sezonskim monsunima koji obično i donose obilne kiše. Ali ovogodišnje padaline poplavile su farme, mostove i značajan dio infrastrukture, zbog čega su mnogi Pakistanci još više osiromašeni.

>> Azijska banka odobrila dvije milijarde dolara pomoći Pakistanu

Potres u Čileu

Kada je Čile zatresao potres magnitude 8,8 po Richteru, pogođene su mnoge regije na jugu zemlje, uključujući i gradove poput Santiaga. Službenici su rekli da su pri tom ubijene 723 osobe, a više od 300.000 domova je oštećeno. Ovom katastrofom nisu pogođeni samo Čileanci, budući da je dan skraćen za 1,26 mikrosekundi.

>> VIDEO: Nova snimka svjedoči o snazi potresa

Požari u Rusiji

Nepodnošljiva vrućina u Rusiji najveći je uzročnik požara koji su buktali oko glavnog grada. Stanovnici Moskve danima su bili okovani pepelom i smogom. Diljem Rusije i danas gori oko 600 požara, što je 200 požara manje nego ih je bilo početkom mjeseca. Od sredine srpnja, ondje zbog dima dnevno umire 700 osoba.

>> Rusija će zbog požara morati uvoziti žito

Snježne oluje u Americi

Iako se i velik dio Amerike suočio s visokim temperaturama ovo ljeto, teško je zaboraviti kako su tijekom zime temperature ondje bile iznadprosječno niske.

Sjevernu Ameriku pogodila je velika snježna oluja, zbog čega je velik dio tog područja u pravilu bilo pokriveno sa 134 centimetra snijega. Kolaps zbog snijega, kako su ga zvali, rezultirao je mnogim nesrećama, od smrzavanja beskućnika do smrti djece u poplavama u Meksiku.

Erupcija vulkana na Islandu

Erupcija vulkana Eyjafjallajokull nije kvalificiran kao katastrofa, koliko kao ‚opća bol’. Zbog pepela koji je sukljao iz vulkana i koji se nadvio nad velikim dijelom Europe, uzrokovane su glavobolje mnogim putnicima koji nisu na vrijeme stigli na svoja odredišta, ali i zračnim prijevoznicima koji su zbog toga izgubili ogromne svote novca.

>> Međunarodni zračni promet u travnju pao za 2,4 posto

Smrzavao se Peru

Temperature u Južnoj Americi obično su tople, ali ove godine, naročito Argentina I Peru bile su iznimno hladne. Naročito Peruanci ove su godine bili pogođeni temperaturama i do minus 24 Celzijeva stupnja pri čemu je živote izgubilo 409 osoba, većinom djece. Stanovnici su ostali bez stoke i usjeva, a vlada je proglasila izvanredno stanje.

>> VIDEO Peru: Zbog hadnoće umrli deseci ljudi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene