Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vjeruju im

SAD: Zahtjev Sjeverne Koreje da je se prizna kao nukelarnu silu nije realističan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Američke Države u utorak su odbacile zahtjev Sjeverne Koreje da joj se prizna status zemlje koja posjeduje nuklearno oružje kao 'nerealističan i neprihvatljiv'.

'Sjevernokorejski zahtjev da ju se prizna kao zemlju koja ima nuklearno naoružanje nije ni realističan niti prihvatljiv', rekao je Thomas Countryman, pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neširenje nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

Izjavio je to u Ženevi gdje predvodi američko izaslanstvo na razgovorima o Sporazumu o sprečavanju širenja nuklearnog oružja u Ženevi.

Sjeverna Koreja zatražila je u utorak da joj se prizna nuklearni status, odbacujući američki uvjet da odustane od svog nuklearnog programa prije početka razgovora o smirivanju napetosti na korejskom poluotoku.

Nakon višetjednih napetosti, uključujući i prijetnje Pyongyanga ratom, Sjeverna Koreja je proteklih dana počela barem govoriti o dijalogu na koje ju pozivaju SAD i Južna Koreja.

>> Sjeverna Koreja priprema pokusna lansiranja projektila

Sjevernokorejski list Rodong Sinmun odbacio je kao neutemeljen i neprihvatljiv američki i južnokorejski zahtjev da rastavi svoje nuklearno oružje i prestane s lansiranjem raketa.

'Ako Demokratska Narodna Republika Koreja sjedne za stol s SAD-om, to mora biti dijalog između dviju država koje posjeduju nuklearno oružje, a ne da jedna zemlja prisiljava drugu da se razoruža', piše list.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je ranije ovoga mjeseca kako Sjeverna Koreja mora dokazati da ozbiljno namjerava odustati od nuklearnih ambicija da bi razgovori imali smisla.

Sjeverna Koreja potpisala je 2005. sporazum 'denuklearizacija za hranu', ali se kasnije povukla iz pakta. Sada tvrdi da je njezino nuklearno oružje 'dragocjeni mač' od kojega nikada neće odustati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene