Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal na sudu!

Protiv Pistoriusa svjedočio policajac optužen za pokušaj ubojstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom saslušanja u slučaju Oscara Pistoriusa, izjavu je dao detektiv Hilton Botha, koji je prvi došao na mjesto ubojstva. Nakon što je danas otkriveno da je detektiv i sam bio optužen za pokušaj ubojstva, neki mediji su pisali da je isključen iz slučaja, ali to nitko službeno nije potvrdio.

Iako se vjerovalo da će već prvi dan (19. veljače) sudac Desmond Nair u Pretoriji odlučiti hoće li se 26-godišnji Oscar Pistorius optužen za ubojstvo svoje djevojke, braniti sa slobode, ono se produžilo na treći dan. 3D grafiku ovog događaja možete pogledati na ovom linku. Provjereno večeras u 22:00 donosi rekonstrukciju ubojstva i sve kontroverze koje se vežu uz Oscara Pistoriusa!

Pročitajte i ovo Godišnjica tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar Godišnjica tragedije FOTO Dirljive scene ispred OŠ Vladislava Ribnikara: Roditelji ubijene djece stigli na mjesto masakra Otac prisiljavao svoga sina da trči po traci usprkos opetovanim padovima - 3 Preminuo u bolnici UZNEMIRUJUĆI VIDEO Otac optužen za ubojstvo: Tjerao sina (6) da vježba do iznemoglosti jer je predebeo, objavljena mučna snimka

Jučer je svoj iskaz pred sudom dao detektiv Hilton Botha koji smatra kako je Pistrous počinio ubojstvo s predumišljajem i da će, ako ga puste da se brani sa slobode, pobjeći iz zemlje. Međutim, također je na pitanje obrane ustanovio kako do sada nije pronašao niti jedan dokaz koji bi upućivao na nedosljednost u Pistoriusevu iskazu. Za to ipak treba pričekati, jer se prikupljeni dokazi još analiziraju.

Oscar: Ubio sam je slučajno

Obitelj ubijene manekenke Reeve Steenkamp ne prati saslušanje Pistorusa, rekla je njihova glasnogovornica Sharon Steenkamp. 'Ne gledamo TV i ne čitamo novine. Još uvijek smo u šoku. Još uvijek pokušavamo shvatiti što se dogodilo Reevi', rekla je Sharon. Sportaš, naime, tvrdi da je svoju 29-godišnju djevojku 14. veljače ubio slučajno, misleći da su u kući provalnici. Oscarova verzija događaja ispričana na sudu jest da su te noći on i Reeva ležali u krevetu. U jednom trenutku on je otišao do balkona kako bi zatvorio vrata. U sobi je bio mrak. Iz kupaonice je čuo zvukove. Kako je već dobivao prijetnje i bio opljačkan, a znao je da je prozor u kupaonici otvoren te su građevinski radnici ostavili ljestve u blizini, pomislio je kako su u kupaonici pljačkaši. Bez prostetskih nogu, napominje, osjećao se ranjivim. Uzeo je pištolj i zapucao u vrata kupaonice. Reevi je poviknuo neka zove policiju. Kada je vidio da ona nije u krevetu, shvatio je da je u kupaonici pucao na nju, a ne na provalnike.

>> VIDEO Ubojstvo djevojke Oscara Pistoriusa: Provjerava se i iPad nađen na podu

Tužiteljstvo tvrdi drugačije

Tužiteljstvo pak smatra da je Oscar Pistorius stavio svoje proteze i prešao cijelu spavaću sobu do kupaonice gdje je kroz zaključana vrata ispalio četiri metka, ubivši pritom svoju djevojku. 'Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem', kazao je tužitelj. 'Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je 'Želim ubiti'. I to je to'. Tužitelji su tako iznijeli sliku koja ukazuje na ubojstvo s predumišljajem, a za takav zločin se u Južnoafričkoj Republici dobiva doživotna zatvorska kazna.

Najpoznatiji svjetski atletičar s hendikepom, slušajući ove optužbe, nekontrolirano je plakao.

  Inače, detektiv Hilton Botha sam je optužen za pokušaj ubojstva prije otprilike dvije godine. Optužbe su povučene, ali slučaj je od srijede ponovno otvoren i on se mora pojaviti pred sucem u svibnju, piše The Guardian. Botha je naime optužen po sedam točaka za pokušaj ubojstva zajedno s još dvojicom kolega u incidentu koji se dogodio dok su bili pod utjecajem alkohola. Navodno su pucali iz službenog automobila dok su pokušali zaustaviti kombi.

Nekoliko ključnih točaka u kojima se ne slažu tužiteljstvo i obrana u slučaju Oscara Pistorusa: 

1. UBOJSTVO:

Tužitelji: Oscar je znao se u toaletu nalazi njegova djevojka kada je pucao u vrata.

Obrana: Pucnjava je tragična nesreća u kojoj je djevojku zamijenio za provalnika

2. PROTEZA:

Tužitelji: Pistorius, kojem su amputirane obje noge, stavio je protezu i prehodao spavaću sobu i kupaonicu iz koje je u vrata toaleta ispalio četiri hica.

Obrana: Pistorius nije na nogama imao protezu kada je ispalio hice te se stoga osjećao ranjivim zbog čega je posegnuo za oružjem.

3. (NIJE) PRIMIJETIO DA DJEVOJKE NEMA U KREVETU:

Tužitelji: Da bi došao do toaleta, morao je prehodati sobu i tako znati da ona nije u krevetu.

Obrana: U sobi je bio mrak i on je mislio da Reeva spava u krevetu.

4. SUPSTANCA OTKRIVENA U KUĆI:

Tužitelji: U sobi optuženog pronađene su dvije kutije testosterona i igala.

Obrana: Bila je to biljna mješavina, a ne steroidi ili zabranjene supstance.

5. SVAĐA:

Tužitelji: Par se svađao toliko glasno da su ih čuli susjedi

Obrana: Oscar i Reeva spavali su u krevetu nekoliko sati prije pucnjave.

6. TELEFONSKI POZIVI:

Tužitelji: S telefona koji su pronađeni u kući nije upućeni ni jedan poziv policiji niti hitnoj službi. Oscara su nazvali čuvari posjeda kojima je rekao da je dobro, ali nije prekinuo vezu te su ga čuli kako plače.

Obrana: Oscar je nazvao upravitelja naselja i zatražio ga da nazove hitnu službu. Također je nazvao privatnog liječnika. Odvjetnici također tvrde kako imaju telefon s kojeg su upućeni i drugi pozivi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene