Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatični iskazi svjedoka

'Pucnjava, vrištanje i ponovno pucnjava!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sudu u Pretoriji gdje se odlučuje hoće li se Oscar Pistorius braniti sa slobode za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steendkamp mogli su se čuti mnogi detalji koji su se dogodili kobne noći 14. veljače.

Sud je donošenje odluke o tome hoće li se Pistorius braniti sa slobode ili će konačnu presudu dočekati u zatvoru odgodio za sutra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđen je Pretukao kćer pa jeo brzu hranu dok je ona umirala, njezino tijelo nikad nije nađeno: "On je čudovište i zaslužuje provesti ostatak života u zatvoru" Suđernje obitelji ubojice iz OŠ Vladislav Ribnikar Suze ispred sudnice Suđenje za pokolj u Beogradu odgođeno, roditelji ubijene djece majci ubojice: "Monstrume!‘"

Sudac Desmond Nair, odlučio je da će optužbe protiv Oscara Pistoriusa biti kategorizirane kao najozbiljnije moguće pod zakonom Južne Afrike, osim ako ne dokaže da su postojale brojne 'izvanredne okolnosti'. Saslušanje se tako odužilo na tri dana.

Ispričani detalji događaja

Svoj je iskaz na sudu danas dao detektiv Hilton Botha koji je prvi došao na mjesto zločina kobnog 14. veljače. Ispričao je kako je u kući po dolasku pronašao mrtvu Reevu Steenkamp. Iz kuće je, osim ostalih dokaza, izuzeo i nekoliko mobitela i blackberry koje je ondje pronašao te rekao da ni s jednog od njih nije upućen poziv policiji.

Tužiteljstvo i dalje ostaje pri zahtjevu da Pistorius ostane u zatvoru i prije izricanja presude. 'Ako ode iz zemlje nećemo ga moći vratiti', rekli su sucu. U kući su, kaže pronađene i dvije kutije testosterona, igle i injekcije. 'Radi se o biljnoj mješavini, a ne o zabranjenoj supstanci', nadopunio ga je Pistoriusov odvjetnik.

Rekonstrukcija događaja kobne noći

Na sudu se također moglo čuti kako je Reeven mjehur u vrijeme smrti bio prazan što upućuje na to da je u toalet otišla s namjerom da obavi nuždu a ne da se ondje skriva. Odvjetnik obrane napominje kako zaključana kupaonica ne mora značiti da se Reeva zaključala da spriječi ulazak Oscara. Moguće je, kaže, da je čula Oscara kako govori da su u kući provalnici pa se zaključala kako bi spriječila da oni uđu unutra.

Pri rekonstrukciji događaja detektiv je rekao, kako je, prema prostrijelnim ranama koje je djevojka dobila, ustanovljeno da je u toaletu veličine 1,4 sa 1,14 m, ona stajala, a ne sjedila na školjci.

Čula se pucnjava i vrištanje

'Imamo izjavu muškarca koja kaže da je te noći iz Pistoriusove kuće čuo pucnjavu. Izašao je na svoj balkon i vidio da su u sportaševoj kući upaljena svjetla. Nakon toga je čuo ženu kako vrišti, dva ili tri puta, a potom još pucnjave', rekao je Botha, prenosi BBC.

Iako cijelo vrijeme tvrdi kako je uvjeren da je Oscar znao u koga puca, detektiv je ustvrdio da prilikom izuzimanja dokaza i istrage za sada nije pronašao niti jednu nedosljednost s Oscarovom verzijom događaja, javlja CNN.

Tužitelji su jučer na sudu u Pretoriji rekli kako je Oscar Pistorius stavio svoje proteze i prešao cijelu spavaću sobu do kupaonice gdje je kroz zaključana vrata ispalio četiri metka, ubivši pritom svoju djevojku Reevu Steenkamp. Najpoznatiji svjetski atletičar s hendikepom, slušajući ove optužbe, nekontrolirano je plakao. Model Reeva Steenkamp, Pistoriusova djevojka, preminula je nakon što je pogođena s tri metka, izjavili su tužitelji, piše The Guardian.

Obrana: Okolnosti ubojstva su nejasne

Odvjetnik obrane Barry Roux odbacio je točke optužnice tvrdeći kako su okolnosti ubojstva koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima na Valentinovo nejasne. 'Sve što znamo je da se ona zaključala u kupaonicu i da je ustrijeljena', rekao je Roux u prepunoj sudnici.

>> Pistorius neprestano plakao dok su opisivani detalji stravičnog ubojstva njegove djevojke

Tužiteljstvo 'slikovito'

Međutim tužitelji su iznijeli sliku koja ukazuje na ubojstvo s predumišljajem, a za takav zločin se u Južnoafričkoj Republici dobiva doživotna kazna. 'Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem', kazao je tužitelj. 'Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je 'Želim ubiti'. I to je to'.

Ubojstvo šokiralo svijet

Uhićenje 26-godišnjeg Oscara Pistoriusa, olimpijskog i paraolimpijskog sprintera, šokiralo je milijune koji su ga gledali prošle godine kada se plasirao u polufinale na 400 m na olimpijskim igrama u Londonu te kako je na parolimpijskim igrama osvojio šest zlatnih medalja.

Napustio ga Nike

Nike i drugi korporativni sponzori napuštaju Blade Runnera, piše NY Daily News. Glasnogovornik Nikea rekao je agenciji AP da ne planiraju nastaviti suradnju s optuženim za ubojstvo s predumišljajem. Već su povukli oglas na kojem se vidi Pistorius. (I.D. / Hina)

Oscarova verzija događaja ispričana na sudu jest da su te noći on i Reeva ležali u krevetu. U jednom trenutku on je otišao do balkona da bi zatvorio vrata. U sobi je bio mrak. Iz kupaonice je čuo zvukove. Kako je već dobivao prijetnje i bio opljačkan, a znao je da je prozor u kupaonici otvoren te su građevinski radnici ostavili ljestve u blizini, pomislio je kako su u kupaonici pljačkaši. Bez prostetskih nogu osjećao se ranjivim. Uzeo je pištolj i zapucao u vrata kupaonice. Reevi je poviknuo neka zove policiju. Kada je vidio da ona nije u krevetu, shvatio je da je u kupaonici pucao na nju, a ne na provalnike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene