Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angela Merkel upozorava:

'O situaciji u Grčkoj ovisi budućnost Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u Bundestagu primitak Grčke u eurozonu 2000., ali je istodobno opravdala kreditna jamstva za tu zemlju navodeći da je riječ o sudbonosnim pitanjima za cijelu Europsku uniju.

'Riječ je o, ni manje ni više, budućnosti Europe a time i budućnosti Njemačke u Europi', rekla je Merkel tijekom obraćanja Bundestagu u ime vlade u svezi s kreditnim jamstvima Grčkoj. Ona je apelirala na predstavnike svih parlamentarnih stranaka kako bi podržali vladin paket mjera pomoći Grčkoj u iznosu od 22,4 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Slika nije dostupna Dan nakon poraza Merkel planira odobrenje pomoći euru nakon izbornog poraza

'Europa je na prekretnici. Pogledi su ovih dana uprti u Berlin jer bez njemačke podrške ne bi bilo gospodarski smislenog rješenja grčke krize', rekla je Merkel. Opravdala je oklijevanje njemačke vlade glede odluke o pružanju pomoći Grčkoj.

'Dobar Europljanin nije po svaku cijenu onaj koji pomaže brzo nego onaj koji pomaže da zemlje u eurozoni ne pretrpe štetu', zaljučila je njemačka kancelarka.

Koalicijski partner kancelarkine Kršćansko demokratske unije CDU i CSU, Liberalno demokratska stranka najavila je da će glasovati za paket mjera.

Oporba kritizirala Vladu zbog odugovlačenja

Predstavnici oporbenih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke, Zelenih i stranka Ljevice oštro su kritizirali saveznu vladu zbog neodlučnosti glede pomoći Grckoj.

Glasovanje o zakonu za pružanje pomoći Grčkoj na dnevnom redu je u petak. Predstavnik Zelenih Juergen Trittin ukazao je na to da Njemačka i sama snosi dio krivnje za teško financijsko stanje u Grčkoj. 'Rekordni gubici Grčke mogu se očitati i u rekordnom trgovinskom deficitu Grčke naspram Njemačke', reko je Trittin.

'Dugo niste činili ništa i sad odjednom u roku od nekoliko dana odlučili ste pomoći s 22 milijarde eura', rekao je predsjednik zastupničkog kluba Ljevice, Gregor Gysi. Ta je stranka najavila da neće u Bundestagu podržati zakon o pomoći Grčkoj, dok je najveća oporbena stranka, SPD, najavila da još nije donijela odluku o tome. Kršćansko-liberalna koalicija raspolaže s dovoljno glasova u Bundestagu kako bi zakon bio prihvaćen.

>> VIDEO Kaos u Grčkoj: Troje mrtvih bili su djelatnici napadnute banke

Slovačka i Slovenija ne žele pomoći Grčkoj

Slovački premijer Robert Fico je izjavio kako 'ne vjeruje Grcima'. 'Odobrenje Grčke Vlade nije dovoljno. Želimo vidjeti da njihov parlament donese mjere za smanjenje plaća, mirovina i socijalnih povlastica. Dotad slovački kabinet neće odobriti zajam za Grčku', dodao je Fico. Od te se zemlje očekuje da sudjeluje u pomoći Grčkoj sa 816 milijuna eura tijekom iduće tri godine.

Naši susjedi, Slovenci, trebali bi izdvojiti 384 milijuna eura za pomoć Grčkoj, a Vlada zbog toga mora napraviti i rebalans proračuna. Tako bi Slovenci, koji u prosjeku imaju plaće od 800 eura, trebali pomagati Grke, koji imaju za punih 400 eura veći prosjek plaće, no posebno ih ljuti činjenica da se moraju zadužiti, kako bi namaknuli tu pomoć. Slovenski sindikalisti prosvjeduju i poručuju kako je svima jasno tko je kriv za Grčku, ali i svjetsku financijsku krizu. (D.Š./B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene