Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opći štrajk

VIDEO Kaos u Grčkoj: Troje mrtvih bili su djelatnici napadnute banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U napadu prosvjednika na banku u Ateni smrtno je stradalo troje zaposlenika.

'Mi smo slobodna i demokratska zemlja i svaki građanin ima pravo na prosvjed. No, prosvjedovati je jedno, a ubijati nešto sasvim drugo', izjavio je grčki premijer George Papandreou, a prenosi Telegraph. Prosvjednici su molotovljeve koktele bacili u prostorije poslovnice banke, u kojoj se nalazilo 25 zaposlenika, a smrtno su stradale dvije žene i muškarac. Mladi su zatim željeznim polugama uništavali izloge trgovina i autobusna stajališta, a da u blizini nije primijećena policija. Papandreou je dodao kako će počinitelji biti uhvaćeni te da će za svoje postupke odgovarati pred sudom.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Uvjeti i sigurnost Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije" Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost"

Znamo, tko je prouzročio grčku i svjetsku krizu. Radnici i sindikati sigurno ne Grčki sindikati su u općem štrajku u Ateni uspjeli mobilizirati nekoliko stotina tisuća prosvjednika u anti-vladinim prosvjedima. Nakon cjelodnevnih prosvjeda navečer je u središtu grada zavladalo zatišje. Privedeno je 100-tinjak prosvjednika.

Policija u stanju najveće pripravnosti

U Grčkoj, paraliziranoj općim štrajkom, stvari su tijekom dana izmakle kontroli. Prosvjednici su u Ateni Molotovljevim koktelom zapalili banku, a policija se nalazi na najvišem stupnju pripravnosti. U banci je smrtno stradalo troje zaposlenika. Oko grčkog parlamenta također su se okupile tisuće bijesnih prosvjednika, a policija je u masu ispalila suzavac. Opći štrajk su organizirali sindikati, nezadovoljni predloženim vladinim mjerama za izvlačenje zemlje iz dužničke krize.

>> Paralizirana Grčka: Milijuni na ulicama

>> VIDEO: Na Akropoli parola 'Narodi Europe ustajte'

Atenska policija je u 'općem stanju pripravnosti' kako bi spriječila eskalaciju nasilja. 'Opće stanje pripravnosti', rijetko korištena mjera, sastoji se u mobiliziranju svih raspoloživih policijskih snaga i pozivanju policajaca koji su na dopustu, precizirao je za AFP policijski izvor. Policijske snage su sredinom poslijepodneva pokušavale pronaći počinitelje nereda i odgovorne za požar. Četiri osobe su privedene.

Kamenje, molotovljevi kokteli i suzavac...

U Ateni je policija upotrijebila suzavac protiv pedesetak mladih koji su pokušali probiti policijski kordon ispred spomenika neznanom junaku, nadomak parlamentu, u središtu prijestolnice. Mladi su bocama s vodom i kamenjem gađali policajce koji su čuvali parlament, gdje parlamentarna povjerenstva od ponedjeljka analiziraju vladin nacrt zakona kojim se predviđaju drakonske mjere štednje u zamjenu za novčanu pomoć EU-a i MMF-a.

U Solunu (na sjeveru), drugom po veličini grčkom gradu, mladi prosvjednici bacali su kamenje na trgovine i banke u središtu grada, a u prosvjedima je sudjelovalo više od 20.000 osoba, navodi policija. Redarstvene snage odgovorile su suzavcem. Skupine mladih zatim su se razišle.

Tijekom prosvjeda radnici su napustili svoja radna mjesta u znak 48-satnog općeg štrajka. Prosvjedi u Ateni su među najvećima zadnjih godina. Premijer Georgij Papandreu najavio je veoma oštre mjere štednje, među kojima smanjenje plaća i mirovina za državne službenike i povećanje PDV-a kako bi se do grla zadužena zemlja spasila s ruba propasti.

'Ne šalite se s nama!'

Nove mjere moraju se provesti kako bi Grčka od drugih zemalja eurozone i Međunarodnoga monetarnog fonda dobila kreditni paket pomoći vrijedan 110 milijarda eura. Reuters javlja da su radnici, udarajući u bubnjeve i pjevajući 'Ne šalite se s nama!', prošli središtem Atene pod vodstvom članova komunističkog sindikata PAME.

Slovaci odbili dati pomoć, svjesni tko tu 'spašava svoje du**'

Zemlje europske unije čeka ista šok terapija, a sve se više-manje nalaze 'u istom košu'.

'Opće stanje pripravnosti', rijetko korištena mjera, sastoji se u mobiliziranju svih raspoloživih policijskih snaga i pozivanju policajaca koji su na dopustu Jedino Finska, Luxemburg, Slovenija i Slovačka imaju razinu duga ove godine ispod Europske propisane granice od 60 posto BDP-a. Slovački premijer Robert Fico prekjučer je izjavio kako 'ne vjeruje Grcima'. 'Odobrenje Grčke Vlade nije dovoljno. Želimo vidjeti da njihov parlament donese mjere za smanjenje plaća, mirovina i socijalnih povlastica. Dotad slovački kabinet neće odobriti zajam za Grčku', dodao je Fico. Od te se zemlje očekuje da sudjeluje u pomoći Grčkoj sa 816 milijuna eura tijekom iduće tri godine, što je, primjerice, godišnji budžet njihovog Ministarstva unutarnjih poslova.

Naši susjedi, Slovenci, trebali bi izdvojiti 384 milijuna eura za pomoć Grčkoj, a Vlada zbog toga mora napraviti i rebalans proračuna. Tako bi Slovenci, koji u prosjeku imaju plaće od 800 eura, trebali pomagati Grke, koji imaju za punih 400 eura veći prosjek plaće. No Slovence posebno ljuti činjenica da se, kako bi namaknuli novac za tu pomoć, moraju zadužiti. Slovenski sindikalisti prosvjeduju i poručuju kako je svima jasno tko je kriv za Grčku, ali i svjetsku financijsku krizu. 'Znamo, tko je prouzročio grčku i svjetsku krizu. Radnici i sindikati sigurno ne', istaknuo je Drago Lombar, predsjednik sindikata KNSS-Nedovisnost. 'Tko u grčkoj spašava svoje du**? Banke, europski i svjetski kapital!' nadovezao se predsjednik sindikata KS 90 Slovenije Boris Mazalin.

Pad europskih burzi, euro pao na niske grane

Zbog eskalacije nasilja u Grčkoj svjetske burze bilježe pad prometa. Euro je na najnižim granama još od travnja prošle godine te bilježi pad od 0,6 posto.

Britanski FTSE 100 pao je za 0,7 posto, njemački DAX za 0,5 posto, za koliko je pao i francuski CAC-40.

Zbog trećeg zajedničkog štrajka javnog i privatnog sektora u 2010. otkazani su letovi, trgovine su zatvorene, a javni prijevoz prekinut. (S.B./B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene