Obavijesti Video Pretražite Navigacija
600 nestalih

Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kina je prisilila 600 prebjega da se vrate u Sjevernu Koreju, a organizacije za ljudska prava upozoravaju da su u opasnosti od zlostavljanja, mučenja i smrti.

Kina je prisilila 600 prebjega da se vrate u Sjevernu Koreju. Prije dva mjeseca, strogo čuvane autobuse i kombije pratili su kineski sigurnosni dužnosnici iz niza pritvorskih centara do sjevernokorejskih graničnih prijelaza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita ustavnog poretka Alarm za uzbunu: Dio druge najpopularnije stranke u državi usred Europe proglašen ekstremno desničarskom

Procjenjuje se da je 33.000 Sjevernokorejaca pobjeglo iz svoje autoritarne domovine na jug, gdje imaju pravo na državljanstvo i financijsku potporu nakon iscrpnih razgovora s obavještajnim službama. No, većina prebjega bježi na sjever u Kinu, gdje im prijeti rizik od uhićenja i deportacije. Mnogi koji pokušaju pobjeći iz Sjeverne Koreje žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji uspiju stići do Kine "može biti još mračnija".

Pročitajte i ovo Studenti ispod auta izvukli majku i sina Akcija spašavanja VIDEO Brzom reakcijom izvukli majku i sina (2) ispod automobila: ''Dječakovo lice već je bilo ljubičasto''

Radna skupina za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Seulu (TJWG) kaže da je prisilna repatrijacija zapečatila sudbinu onih koji su poslani natrag u Pjongjang, gdje im prijeti doživotni zatvor, pa čak i smrt.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

Zbog informacijske crne rupe u Sjevernoj Koreji nisu uspostavljeni nikakvi kanali komunikacije s prebjezima otkako su vraćeni prije gotovo dva mjeseca, dodali su.

"Mučenje, seksualno i rodno uvjetovano nasilje, zatvaranje u koncentracijskim logorima, prisilni pobačaji i pogubljenja čekaju one koji su prisilno vraćeni u najvećoj masovnoj repatrijaciji te vrste u nekoliko godina", stoji u priopćenju TJWG-a.

Identitet većine od 600 prisilno deportiranih ljudi ostaje nepoznat, ali više od 70 posto su žene, tvrdi ta grupa.

Pročitajte i ovo Muškarac mami djecu u automobil Jeste li ga vidjeli? FOTO Ovaj čovjek nagovara djecu da uđu u njegov automobil: Policija moli građane za pomoć

TJWG kaže da postoji zabrinutost za tisuće sjevernokorejskih prebjega koji su ostali u Kini, nazivajući ih "patkama koje sjede" i koje bi mogle biti deportirane svakog trenutka.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

U listopadu je Ministarstvo za ujedinjenje Seula izrazilo Pekingu zabrinutost jer su kineske vlasti vratile u domovinu veliki broj Sjevernokorejaca koji žive u sjeveroistočnim provincijama Jilin i Liaoning. Peking je, međutim, rekao da "u Kini ne postoje takozvani sjevernokorejski prebjezi".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Odabrao trenutak Važna odluka predsjednika Putina: "Uvijek se vodio podrškom naroda u svom radu"

Pravni analitičar TJWG-a Ethan Hee-Seok Shin procjenjuje da je više od tisuću sjevernokorejskih prebjega trenutno u kineskim pritvorskim centrima.

"Međunarodna šutnja koja prekriva zlodjela nad sjevernokorejskim narodom mora prestati", rekao je pravni analitičar TJWG-a Ethan Hee-Seok Shin u izjavi za news.com.au.

"S obzirom na to da je Skupština država stranaka u tijeku, pozivamo vlade Ujedinjenog Kraljevstva i SAD da osude i poduzmu mjere protiv kineske prisilne repatrijacije kako bi spriječili da još mnogo Sjevernokorejaca nestane u ponor na njihovom prisilnom povratku u svoju domovinu", kažu iz TJWG.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina"

Catriona Murdoch, britanska odvjetnica i partnerica u Global Rights Compliance, organizaciji koja se bavi međunarodnim ljudskim pravima i kriminalom, opisala je političku klimu u Sjevernoj Koreji kao "distopičnu" i pozvala na veću globalnu pozornost jer nedavne humanitarne krize u Gazi i Ukrajini zaokupljaju pozornost javnosti.

"Došlo je vrijeme da se progovori, traže nestali, spriječe daljnji nestanci i rigorozno traži odgovornost za one koji su počinili takve zločine", rekla je Murdoch.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene