Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorava MMF

Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
Sukob na Bliskom istoku za posljedicu bi mogao imati rast cijena nafte i plina.

Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) i istaknuo moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.

"Turizam bi se u susjednim zemljama mogao smanjiti, a postoji i mogućnost viših cijena nafte i plina", izjavila je u četvrtak u Washingtonu šefica za komunikacije MMF-a Julie Kozack.

  Pročitajte i ovo Majka mladića u Srbiji polila benzinom i zapalila - 1 strava kod susjeda Preminuo mladić kojeg je majka polila benzinom i zapalila: "Ni da pita je li živ, a pred njezinim je očima gorio i vrištao"

"Mogući su i poremećaji na financijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama, što bi rezultiralo viših troškovima u trgovini", dodala je Kozack.

"Gledano iz globalne perspektive, ekonomske posljedice zasad su relativno ograničene, ali situacija je vrlo neizvjesna", nastavila je.

"Najteži udarac pretrpjet će gospodarstvo u Izraelu i u palestinskoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali konačni domet negativnih posljedica ovisit će o trajanju i intenzitetu sukoba", rekla je Kozack.

Pročitajte i ovo Ilustracija Projektili Krvavi početak dana u Ukrajini: Ima poginulih i ranjenih u zračnom napadu na Harkiv

Istaknula da je MMF šokiran i ožalošćen humanitarnom situacijom i gubitkom ljudskih života u sukobu.

Izrael je nakon upada palestinske militantne skupine Hamas na izraelski teritorij, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, pokrenuo opsežnu vojnu operaciju. Do ovog tjedna u napadima izraelskih oružanih snaga ubijeno je po palestinskim navodima gotovo 17.200 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene