Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

Aktualno Galerija Andrej Plenković, Ivan Penava Andrej Plenković, Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr Marijan Pavliček - 2 Marijan Pavliček - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Lacković Željko Lacković Foto: Damir Krajac/Cropix Željko Lacković Željko Lacković Foto: Damjan Tadic/Cropix +11 Vesna Vučemilović Galerija 1/16 >>
I HDZ i SDP sutra nastavljaju pregovore s Domovinskim pokretom oko sastavljanja većine. Pregovori se sve više zapetljavaju. Vesna Vučemilović potrudila se da stvari ne budu mirne preko vikenda.

 

  • i dalje nitko nema potrebnu parlamentarnu većinu

  • Marijan Pavliček reagirao je na odluku Vesne Vučemilović koja je navodno dala usmenu potporu HDZ-u

  • objavljena je pozadina raskola u Mostu

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:33 I dok se čeka razvoj situacije s Vučemilović, Raspudići, koji su također bili dio te liste Mosta i Suverenista, ostaju i dalje čvrsto kod svog suprotstavljanja HDZ-u i spremni su na široko saborsko okupljanje protiv te stranke.

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić rekao je da im nije nevažno tko je predsjednik Sabora, "ali ajmo najprije vidjeti može li se sjesti za stol i može li se taj širi dogovor postići", prenosi N1.

21:56 HDZ bi zajedno s Domovinskim pokretom i Vesnom Vučemilović mogao u Saboru imati 75 ruku – što znači da bi za većinu falila samo jedna. Špekulira se da bi za HDZ-u većinu mogao osigurati Fokusov Dario Zurovec, iako je je ranije rekao da ne planira ući u koaliciju s HDZ-om.

RTL-ova reporterka Dajana Šošić u nedjelju je kontaktirala Zurovca i on joj rekao da ga nitko od stranaka nije dodatno zvao, nego samo mediji koji su htjeli provjeriti tu informaciju.

21:53 Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je pregovore o formiranju vladajuće većine.

"Naime kaj; većina ljudi koji su izabrani u Sabor, imaju cijenu za cjenjkanje. Markice s cijenama vise im niz pohabane političke kaputiće i suknjice. A neki su već i na sniženju", napisala je na platformi X, referirajući se na Vesnu Vučemilović koja bi, nagađa se, mogla podržati HDZ.

Most poslao poruku Vesni Vučemilović

20:00 Poruku Vesni Vučemilović iz Suverenista poslali su i iz Mosta.

"Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje", rekao je predsjednik stranke Božo Petrov.

"Svi koji su izabrani van HDZ-a su obećali narodu da će biti protiv HDZ-a. I ovdje je sve čisto jasno. Ja znam što sam ja i kakav sam ja. Zna se što je govorila u kampanji. Lako je provjerljivo", kazao je Miro Bulj za Dnevnik Nove TV. 

19:00 HDZ-ov Tomo Medved izjavio je kako u nastavku razgovora očekuju konkretne stavove Domovinskog pokreta - koji je tijekom vikenda održao radne sastanke. Medved je poručio i kako očekuje da će tijekom nadolazećeg tjedna usuglasiti sva pitanja oko formiranja nove Vlade.

18:00 "Plenković već sutra može imati većinu", izjavio je Zlatko Hasanbegović koji je za DNEVNIK.hr komentirao sastavljanje većine. 

17:39 I HDZ i SDP sutra nastavljaju pregovore s Domovinskim pokretom oko sastavljanja većine.

Nakon što je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček izjavio kako je predsjedništvo stranke odlučilo da neće podržati formiranje saborske većine - ni nove Vlade predvođene HDZ-om i SDSS-om, sinoć se putem društvenih mreža oglasila Vesna Vučemilović i iznenadila stranačke kolege drugačijim stavom.

"Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo", poručila je.

"Hoće li ona biti novi Hrvoje Zekanović, novi žeton na hrvatskoj političkoj sceni to također morate nju pitati, ja samo želim napomenuti da su hrvatski suverenisti s kolegama iz mosta došli na jednoj antikorupcijskoj platformi u hrvatski sabor i da bi bilo suludo u ovom trenutku dat potporu onima koje smo do jučer kritizirali", poručio je Marijan Pavliček za Novu TV. 

Andrej Plenković Marijan Pavliček - 2 Foto: DNEVNIK.hr

16:52 Profesor filozofije Marko Vučetić komentirao je političke aktualnosti te se osvrnuo na raskol u Mostu te je ustvrdio da Mariji Selak Raspudić na listi stranke za izbore za Europski parlament nije smetao Marin Miletić, nego Božo Petrov.

U jednoj političkoj strukturi koja odgovara sekti vođa sekte uvijek preferencijalno dobiva najveći broj glasova. Kad je Marija Selak shvatila da će Božo biti na listi, oni su kao figuru koja će poslužiti kao mamac neistine za javnost pustili ovog našeg nekrofilnog erotomana Marina Miletića, koji je u javnom smislu jako podatan da skrene interes javnosti i zbog toga su se prikrili, a Marija Selak je ovim potezom, koji je naivan, ali za hrvatsko društvo još uvijek visok, spremila jednu dobru osvetu i Boži Petrovu i Mostu jer najvjerojatnije mostovci neće osvojiti taj mandat", ustvrdio je Vučetić tijekom intervjua za N1.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 5 posjet splitu Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka

Također je rekao da je Andrej Plenković najbolji socijaldemokrat nakon Ivice Račana.

"Oni ima taj socijaldemokratski sentiment, ali nema nikakvu osjetljivost prema korupciji i bez ikakvih problema provodi desnu korupciju, a HDZ mu služi isključivo kao jedna podloga za razvoj njegovih narcističkih crta ličnosti. Kod Andreja Plenkovića imamo sve i svašta, a njemu je najbitnije ostati na vlasti, a vlast koja će ga odvući u desno, bi samo rezultirala njegovim bržim debljanjem i starenjem – ničim više", zaključio je.

16:41 Sutra u Banskim dvorima počinje nova runda razgovora o sastavljanju parlamentarne većine i nove Vlade.

Pavliček poslao jasnu poruku Vučemilović

15:43 Predsjednik Zoran Milanović u Splitu je sudjelovao na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci te svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci. Predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeću u Spomen kapelici Sveti Križ. Nije davao izjave za medije. 

Milanović dosad nije komentirao objavu SDP-a da neće biti mandatar nove Vlade. Također, još uvijek nije komentirao kritike koje mu je u petak uputio premijer Andrej Plenković, koji ga je prozvao "zbog licemjerja jer nije dao suglasnost za Rafalee, a onda se pojavio na svečanosti".

"Milanović više kao predsjednik Republike ne postoji. Doći na odbor jedne stranke, kao predsjednik ti više ne postojiš. On to jako dobro zna, to znaju svi ustavnopravni stručnjaci i suci, a to znaju i hrvatski građani. Grbin i stric trebaju momentalno dati ostavku i otići s političke scene", rekao je Plenković.

Još uvijek se čeka Milanovićev odgovor. 

Andrej Plenković Predsjednik Zoran Milanović, ilustracija Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Andrej Plenković Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 6 Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Andrej Plenković Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 8 Foto: Tom Dubravec / CROPIX

13:15 "Odluka predsjedništva je jasna. I moraju je je se držati svi članovi. Davanje potpore HDZ-u u koaliciji s manjinskim zastupnicima ili Domovinskim pokretom nije moguće", poručio je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček za 24sata koji ga je kontaktirao za komentar vezan za drugačiji stav članice predsjedništva Vesne Vučemilović.

Pavliček je rekao i da je Vučemilović bila jedina suzdržana, ali nije glasovala protiv te odluke. Na predsjedništvu, kaže, na dnevnom redu nije bila nikakva opcija davanja potpore SDP-u. Pavliček nije htio reći kakve će posljedice biti za Vučemilović.

Prema statutu stranke, ako Vučemilović podrži koaliciju HDZ-a, bit će izbačena iz stranke.

Inače, Vesna Vučemilović je sestra Miroslava Škore, s kojim je osnivala Domovinski pokret. Iz stranke je izašla nakon sukoba Škore i Marija Radića, a saborski mandat osvojila je preskočivši kandidata Mosta u četvrtoj izbornoj jedinici. Bez njenih gotovo 2.500 glasova, Most i Suverenisti ne bi dobili mandat.

Vučemilović navodno dala usmenu podršku HDZ-u

12:25 Kako doznaju 24sata, Vesna Vučemilović je prije odluke Suverenista da neće ići s HDZ-om razgovarala s HDZ-om i dala im usmenu potporu. HDZ, partneri i DP imaju zajedno 74 mandata. S Vučemilović se penju na 75 i ostaje samo još pridobiti jednog zastupnika za većinu koju ne bi činio SDSS i ostalih pet predstavnika nacionalnih manjina.

12:00 Nakon što se sinoć ogradila od svog stranačkog šefa Marijana Pavličeka, koji je rekao da Suverenisti neće podržati HDZ.

"Koliko ja shvaćam, Suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, bili smo samo u predizbornoj. A je li se predsjednik Pavliček obvezao na još nešto, ja to ne znam. Bilo bi lijepo da to sa svima podijeli, i sa članovima stranke i s cjelokupnom javnošću", rekla je.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka - 5 posjet splitu Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju godišnjice osnutka Pauka

Odgovorila je i na na pitanje hoće li podržati HDZ.

"Vidjet ćemo razvoj događaja, ja ne bih išla tako daleko. Ali hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenisti? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema. Neka oni sada pregovaraju i razgovaraju s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ja ogradila više puta i prije izbora. To bi tek bila izdaja birača", ustvrdila je.

"A te moralne ucjene: 'Ti si izdajnik, ti si žetončić', to neka ostave za nekog drugog. To kod mene ne prolazi. Nikome ne dozvoljavam da me zove izdajnikom i žetonom samo zato što ja kao hrvatski suverenist i kao pripadnica hrvatske desnice odbijam ići u bilo kakve kombinacije sa SDP-om i s Možemo. To je suludo. No pasaran!, da me i ljevičari razumiju", rekla je, piše Jutarnji

11:45 Nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta Željko Lacković oglasio se u nedjelju.

"Zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama! Saborski manjinski klub aktivno se uključio u pregovore oko sastavljanja parlamentarne većine i na taj način ponovno ukazao na staru boljku da o političkom smjeru Hrvatske odlučuju zastupnici koji se u Hrvatski sabor biraju pozitivnom diskriminacijom i malim brojem glasova. Izabrani da bi štitili interese manjina koje predstavljaju, a svaki ih predstavlja nekoliko, brinu o pravima koja im nesporno pripadaju i koja neovisno, i u potpunosti, ostvaruju na temelju Ustava i Ustavnog zakona o pravima manjina! Manjinska jedinstvena podrška za predsjednika novog saziva Hrvatskog sabora, zaštita SDSS- a od navodnog manjinskog ugrožavanja, jedinstvo u obrani neugroženih demokratskih vrijednosti, zapravo je manipulacija koja dovodi u pitanje odredbe izbornog zakona kojima se jednako vrednuju prava i ovlasti manjinskih zastupnika s ostalim izabranim zastupnicima.
Upravo su manjinski zastupnici bili zaslužni da i u ranijim vremenima nismo imali koalicijske vlade unatoč nepostojanju apsolutnih izbornih pobjednika, pa se na njih gledalo kao na svojevrsni stabilizacijski faktor, no možda je vrijeme da se uvaži izborna volja većine birača", napisao je Lacković i ustvrdio da manjinskim zastupnicima treba priznati sva dosadašnja prava, pa možda i osnovati ministarstvo nacionalnih manjina kako bi njihovi interesi bili dodatno zaštićeni, no nužno je, smatra, ograničiti njihov utjecaj prilikom izglasavanja Vlade i usvajanja proračuna kako bi volja većine birača imala odražaj i na politički sastav budućih vlada.

"Stavovi pojedinaca o zaštiti manjina i demokratičnosti političkog sustava potpuno su promašeni kada je riječ o otvorenoj i legitimnoj političkoj konfrontaciji suprotstavljenih politika DP-a i SDSS-a! Ova situacija ozbiljan je razlog za usmjeravanje pregovora i postizanja postizbornih dogovora s onim akterima koji dijele stavove o nužnosti većeg stupnja uvažavanja volje birača, jer upravo zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama!", zaključio je Lacković.

Andrej Plenković Željko Lacković Foto: Damir Krajac/Cropix

Pozadina raskola u Mostu

09:55 Izvori bliski bračnom paru Raspudić ispričali su za Jutarnji list što se događalo u pozadini njihovog izlaska iz Mosta.

"Mariji jako smeta što su ona i Nino u javnosti postali paradigma koja se izvitoperila. Spominjanje OPG-a Raspudić doživljava kao nešto jako zlonamjerno. Pa ona i Nino su postojali kao javne osobe sa svojim karijerama i prije ulaska u politiku! Uostalom, u hrvatskoj politici postoje i drugi bračni parovi, Kekini, Puljkovi, Benčići, a i Tomaševićeva žena je u Možemo!. Ali ni na koga se ne gleda kao na Raspudiće, koji odvojeno grade svoje političke pozicije iako su u istoj stranci", govori osoba bliska Raspudićima i dodaje kako nema dvojbe da je ograđivanje Marina Miletića od Marije Selak Raspudić zato što je ona na pitanje je li pobačaj pravo žene odgovorila s "da" bio samo povod, ali ne i razlog zbog kojega se razišla s Mostom.

Prema izvoru Jutarnjeg, nije izbila svađa zbog pozicija na listi za Europski parlament, nego se radilo o tome da iz principijelnih razloga Marija nije mogla biti na listi s osobom koja se od nje javno ogradila, ali potvrđuje da već dulje vrijeme ima određenih neslaganja.

Drugi sugovornik koji bračni par poznaje iz vremena prije politike smatra da prljavi veš iz Mosta neće dugo ostati skriven.

"Vjerujem da će netko iz Mosta nešto reći, a koliko poznajem Mariju, ako netko u javnost pusti išta loše o njoj, ona će reagirati i sigurno neće ostati dužna. Nema šanse da ne vrati", siguran je bivši kolega.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje

07:30 Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista (HS), Vesna Vučemilović, oglasila se u subotu navečer na svom Facebook profilu i jasno i oštro poručila kako savez sa SDP-om i Možemo za nju nije opcija.

"Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Laku noć!", napisala je Vučemilović.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u subotu je rekao: "Naš obraz nije na prodaju. Naš stav je jasan. Ne možemo podržati većinu s HDZ-om jer bismo izdali birače.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

O ovoj temi sinoć se oglasio i Mostov Nikola Grmoja koji je pozdravio odluku predsjedništva Hrvatskih suverenista, Mostovih koalicijskih partnera, kojom su odbili koaliciju s HDZ-om.

"Ovom odlukom su potvrdili da ja naša koalicija jedina autentična i vjerodostojna snaga od centra na desno kao i da nakon izbora radimo i provodimo ono što smo govorili u kampanji. Bravo, Suverenisti! Pokazali ste da nisu svi na prodaju", poručio je Grmoja.

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratili smo i jučer, a što se sve događalo pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene