Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravična sjećanja

Velepromet i Ovčara, zločini za koje nitko nije odgovarao: Potresna svjedočanstva preživjelih logoraša

Aktualno Galerija Velepromet i Ovčara - 5 Velepromet i Ovčara - 5 Foto: DNEVNIK.hr Velepromet i Ovčara - 4 Velepromet i Ovčara - 4 Foto: DNEVNIK.hr Velepromet i Ovčara - 3 Velepromet i Ovčara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Velepromet i Ovčara - 2 Velepromet i Ovčara - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Velepromet i Ovčara - 1 Galerija 1/7 >>
Vukovarci se i danas prisjećaju najtežih dana Domovinskog rata. Program Dana sjećanja nastavljen je odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora Velepromet te ubijenim na Ovčari. Ratne zločine i potresna svjedočanstva iz Veleprometa i Ovčare, svjedoci vremena, prepričali su reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

"Tu su ubili mlade dečke od 21, 22 godine. Onda je došla grupa njih, nas je odvela i tamo smo kopali rake sami sebi, a kad su nas vodili, tamo je bilo nekoliko ženskih. Valjda su bile silovane pa su ostale na cesti. Mi smo to morali sahraniti. A onda je došao neki oficir", započeo je svoje svjedočanstvo logoraš Veleprometa Mato Gombović.

"Ovaj drugi veliki prozor, tu je bila njihova milicija. Tu su dovodili curice, žene, tu je bilo jauka - nemojte, nisam nikad imala odnose. Jao, duša mi skače", dodao je.

"Na kraju ja završim sedam i pol mjeseci u Mitrovici, a sina mi, 21 godinu, odveli na Ovčaru, ali on sigurno nije vidio Ovčaru kad ga nema dosad", rekao je pa dodao: "Tukli su ga. A imao je gotovo dva metra, dečko samo takav."

Pročitajte i ovo Povučen je zahtjev za aktivacijom saborskog mandata Banožića - 3 Doznaje Dnevnik Nove TV Banožiću potvrđena naknada šest plus šest: Bivši ministar obrane ipak se ne vraća u Sabor

"Uvijek smo se krili od onih što nas poznaju. Krili lica. A oni koji nas ne poznaju, ne poznam ni ja njih. Samo smo se bojali kad prođu poznati. Njih smo se bojali", rekla je logorašica Kata Gombović.

"Ali su odavde od nas sigurno izveli dvojicu i tu su ih blizu odmah ubili. Zatvore oni vrata, tu je taj šaht, dolazili su i šmrkovima prali krv", prisjetio se Viktor Leko.

"Kroz ove logore ovdje 10.000 Hrvata je prošlo. 10.000 Hrvata, od toga je 700 ubijeno ovdje", rekao je ministar Ivan Anušić.

Pročitajte i ovo Robert Jankovics sjednica u utorak Predsjednik MIP-a otkrio što će s Banožićevim saborskim mandatom: "Postupit ću u dobroj vjeri"

Ponovno tužna kolona u Vukovaru. Prije točno 32 godine iz vukovarske bolnice 260 ranjenika i civila odvedeno je na Ovčaru. 200 tijela ekshumirano je iz masovne grobnice. Najstariji ubijeni imao je 77, najmlađi 16 godina. Među njima je bio i ratni dragovoljac Francuz Jean-Michel Nicolier. Preostalih 60 zatočenika odvedenih iz bolnice još uvijek nije pronađeno.

"Nema budućnosti dok mi te zločince ne osudimo. I zato je tragedija moderne Hrvatske države što nije presudama kaznila krivce", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Velepromet i Ovčara bolne su rane i zločin za koji nitko nikada nije odgovarao.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene