Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita ustavnog poretka

Alarm za uzbunu: Dio druge najpopularnije stranke u državi usred Europe proglašen ekstremno desničarskom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka objavio je da je ogranak AfD-a za Sasku ekstremistička desna organizacija. To je već treći pokrajinski ogranak AfD-a koji je okarakteriziran kao radikalno desničarski. Ova procjena omogućuje korištenje sredstava tajnih službi, poput prisluškivanja, kako bi se došlo do informacija koje mogu sprječiti ekstremizam.

Pokrajinski ogranak stranke Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Saskoj proglašen je radikalno desničarskom organizacijom, priopćio je u petak pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka.

"Višegodišnja pravna provjera je nedvosmisleno pokazala da ogranak AfD-a za Sasku slijedi ciljeve protivne ustavnom poretku SR Njemačke. Ekstremistička desna orijentacija AfD-a je nedvojbena", rekao je predstojnik pokrajinskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka Dirk-Martin Christian u Dresdenu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poruke iz Slavonije Milanović o slučaju Banožić: "Ne ukrašavajte dodatno automobile dekoracijama koje idu na mletačke ili otomanske galije, vikinške drakkare..."

Ured za zaštitu ustavnog poretka prati AfD-ov ogranak za Sasku već četiri godine, a već je u travnju ove godine mladež AfD-a za Sasku okarakterizirana kao radikalno desničarska organizacija.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

U procjeni koja je dovela do proglašenja AfD-a za Sasku radikalno desničarskom organizacijom navodi se da članovi AfD-a već godinama zastupaju stavove koji se jasno protive demokratskom poretku.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..."

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Odabrao trenutak Važna odluka predsjednika Putina: "Uvijek se vodio podrškom naroda u svom radu"

AfD, kako se navodi, krši ustavna pravila o poštivanju ljudskog dostojanstva, posebice kada je u pitanju tema useljavanja. Nadalje, AfD širi antisemitske stavove i teorije zavjere i zastupa etničko-nacionalističke pozicije, ističe se u procjeni.

Saski ogranak je nakon ogranka AfD-a za Tirinšku i Sasku-Anhalt, treći pokrajinski ogranak AfD-a koji je okarakteriziran kao radikalno desničarski.

Pročitajte i ovo Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 6 U tajnosti Konačno se oglasili iz policije: Kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra Banožića podigli prije tjedan dana, ima i jedan prekršaj

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina"

Ovo stupnjevanje omogućuje Uredu za zaštitu ustavnog poretka korištenje sredstava tajnih službi, poput prisluškivanja, kako bi se došlo do informacija koje mogu biti relevantne u sprječavanju ekstremizma.

AfD se na saveznoj razni u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najjača politička stranka u Njemačkoj s vrijednostima potpore među biračima od preko 20 posto.

Pročitajte i ovo Predsjednica EIB-a Nadia Calviño Nadia Calviño Španjolska ministrica financija nova je čelnica Europske investicijske banke

Godinu dana uoči nekoliko izbora u istočnim saveznim pokrajinama, AfD u ovom dijelu zemlje uživa podršku od preko 30 posto građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene