Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superoluja Sandy približava se SAD-u

Na udaru 60 milijuna ljudi, naređena evakuacija u New Yorku: 'Tko ne posluša, ugrožava svoj i tuđe živote'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oluja koja kreće prema istočnoj obali SAD-a zemlju će zasuti obilnom kišom, puhat će jak vjetar i past će snijeg.

Milijuni ljudi u obalnom području, prema službenim preporukama, trebali bi potražiti utočište u sigurnijim područjima u unutrašnjosti zemlje, javlja Fox News.

Pročitajte i ovo Oluja u Kaliforniji Tisuće evakuiranih VIDEO/FOTO Objavljena snimka spašavanja osobe iz auta: Razorna oluja uništila nasip, ulice neprepoznatljive Slika nije dostupna Velika materijalna šteta SUPEROLUJA Sandy pregazila istočnu obalu, deseci poginulih

Evakuaciju dijela New Yorka najavio je gradonačelnik Michael Bloomberg, piše Huffington Post. 'Ukoliko ne budete sudjelovali u evakuaciji, ne samo da ugrožavate svoje živote, već i živote onih koji će udjelovati u potrazi i spašavanju', rekao je Blommberg.

Stanovnici zone A moraju napustiti svoje domove do 19 sati  u nedjelju po lokalnom vremenu (oko 1 sat po srednjoeuropskom vremenu). Područje zone A obuhvaća: Coney Island, Manhattan Beach, Red Hook i druga područja uz East River i Brooklyn, cijeli Rockaways, Hamilton Beach i Broad Channel u Queensu. Gotovo cijelo obalno područje Staten Islanda, neki dijelovi Bronxa i Battery Park City te dijelovi Manhattana.

Uragan Sandy, za koji se očekuje da će do obale doći u ponedjeljak navečer, mogao bi teško pogoditi velike gradove koji se nalaze na njenom predviđenom putu, među kojima su New York, Philadelphia, Washington, Baltimore i Boston. Najavljeno je da će središte oluje pogoditi područje New Yorka i New Jerseya te da će potom krenuti prema unutrašnjosti u smjeru Philadelphije i ostatka Pennsylvanije.

Zbog veličine oluje ona će se osjetiti od država na središnjem dijelu američke atlantske obale do Nove Engleske. Dužnosnici upozoravaju da bi prekidi u opsrkbi strujom mogli trajati danima, prenosi agencija Reuters.

'Oluja će udariti na područje koje pokriva 50 do 60 milijuna ljudi', rekao je Louis Uccellini, iz Nacionalne administracije za ocean i atmosferu. Ova rijetka hibridna oluja, predviđa se, uzrokovat će štete i do 1.290 kilometara od istočne obale. Guverneri od Sjeverne Karoline do Connecticuta proglasili su izvanredno stanje i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija. U Delwareu je naređena obavezna evakuacija do 20 sati u nedjelju po lokalnom vremenu. 'Superoluja' Sandy nalazi se oko 420 kilometara od Cape Hatterasa u Sjevernoj Karolini.

Guverner Connecticuta Dannel P. Malloy izjavio je da bi Sandy toj državi mogla donijeti najgoru poplavu u 70 godina. 'Ne bismo trebali podcjenjivati udar ove oluje. I ne bi trebali pretpostaviti da bi predviđanja meteorologa mogla biti pogrešna. Nemojte zanemariti upozorenje. Sada se moramo pripremiti za najgore', rekao je Chris Christie, guverner New Jerseyja prilikom obraćanja javnosti, prenosi AP.

>> VIDEO SAD se pripremaju se za 'superoluju' Sandy

'Nemojte da vas zavara ako sutra ne bude puno kiše ili jakog vjetra. Ovo je opasna oluja i mislim da će sve biti u redu, ali ako oluja neočekivano ojača ili promjeni svoj očekivani put, mogla bi nanijeti mnogo štete i stanovnici bi mogli biti u opasnosti', rekao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Mnogi se stanovnici u skladu s upozorenjima pripremaju za oluju, kupuju zalihe hrane baterija i generatore te gorivo. Meteorolozi kažu da se Sandy, s frontom vjetra dugom 890 km koja se širi, počela miješati s masom polarnog zraka iznad istoka SAD-a te može prerasti u 'superoluju' koja bi mogla poharati istočnu obalu.

Sandy, koja je u subotu nakratko preklasificirana u tropsku oluju, ali je brzo ponovo dosegla snagu uragana, mogla bi imati brutalan utjecaj na gradove koji joj se nađu na putu. Putuje brzinom od 22 kilometra na sat. Na putu uragana mogli bi se naći Boston, New York, Baltimore, Washington, Philadelphia, jedno od najgušće naseljenih područja u zemlji, u kojem obitavaju deseci milijuna ljudi. Stručnjaci kažu da je Sandy rijetka, hibridna 'superoluja' koja u sebi ima elemente i tropske i zimske oluje i koja je na Karibima usmrtila 66 ljudi.

Sandy je počela utjecati i na američku predsjedničku kampanju. Obojica kandidata, Barack Obama i Mitt Romney, putuju ključnim saveznim državama i jednim okom gledaju i na uragan. Romney je stoga otkazao Virginiju zakazanu za nedjelju, kada bi ta savezna država mogla početi osjećati dolazak oluje. Umjesto toga posjetit će Ohio. Obama je pak premjestio odlazak na Floridu s ponedjeljka na nedjelju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene