Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio SAD-u

Lagumdžija želi 'Dayton 2' do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP- BiH Zlatko Lagumdžija predložio je predstavnicima američke administracije da se do kraja ove godine organizira međunarodna konferencija o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o reformama koje bi trebalo provesti kako bi se od te zemlje napravila funkcionalna država, priopćeno je iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Lagumdžija, koji boravi u višednevnom posjetu SAD, sastao se u Washingtonu sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i pomoćnikom državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom. Predsjednik SDP-a tom je prigodom predložio da se do kraja godine organizira konferencija pod nazivom Dayton 2 na kojoj bi 'međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014. godine'.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Kosor u Mostaru pozvala političare BiH da postignu dogovor

Tijekom razgovora posvećenog, među ostalim, i uspostavi nove vlasti u BiH Lagumdžija je kazao kako je SDP opredijeljen da nakon uspostave Vlade Federacije BiH bude formirana vladajuća većina i na razini države na osnovi jasno definiranog programa i podjele odgovornosti za njegovu provedbu.

Lagumdžija je Steinbergu i Gordonu, kako stoji u priopćenju, zahvalio na potpori koju su SAD uvijek pružale BiH, 'posebice tijekom procesa uspostave vlasti nakon izbora' 2010. godine, naglašavajući kako je uvjeren da će SAD i dalje davati potporu uspostavi koalicije na razini BiH koja bi bila temeljena na jasnom programu i podjeli odgovornosti na putu ka NATO-u i Europskoj uniji.

Stranke koje su osvojile najveći broj glasova na izborima i listopadu 2010. godine još nisu počele formalne pregovore o uspostavi vlasti na državnoj razini. Predstavnici međunarodne zajednice u BiH pozvali su HDZ BiH i HDZ 1990. da se priključe tom procesu bez obzira na to što su te stranke izabrale biti u oporbi na razini Federacije BiH. (Hina(
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene