Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Madrid poput Beograda

Katalonci od Hrvatske traže pomoć: Pomozite da se odcijepimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Katalonije, Artur Mas, poslao je pismo čelnicima Europske unije te zatražio njihovu podršku u borbi za nezavisnost i otcjepljenje od Španjolske.

Mas je pismo poslao i premijeru Zoranu Milanoviću te najavio referendum o navedenom pitanju, koji neće biti pravno obvezujući, već više savjetodavnog karaktera. Ono što bi se moglo postići tim referendum je zapravo početak pritiska na španjolsku vladu da započne pregovore o osamostaljenju Katalonije.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA Nelagoda, suzdržanost i formalnost na Pantovčaku! Tvrda kohabitacija se nastavlja: "Sumnjam da će Milanović odustati od borbe" Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića

Katalonska javna televizija neće emitirati kraljev govor

Još u lipnju 2013., tjedan dana nakon što je Hrvatska ušla u EU, u Barceloni su se sastali Artur Mas i tadašnji hrvatski veleposlanik Neven Pelicarić. "Hrvatska je model za Kataloniju. Ona je dokaz da pristupanje ne ovisi o tome je li zemlja velika ili mala, već o volji njenih građana", rekao je tada Mas, a doznaje Večernji list.

Slične stavove dijeli i Albert Teixidor Lima, član stranke Convergéncia i Unió, koja traži odcjepljenje Katalonije od Španjolske. "Za nas je Madrid što je za Hrvatsku nekada bio Beograd. Nikada nisu prihvatili da imamo svoj identitet i pravo na samoodređenje", istaknuo je Lima.

Niti jedan EU čelnik nije odgovorio na pismo, jer se svi oni ograđuju od diskusije o "katalonskom pitanju". Komisija Europske unije ranije je iznijela stav da će Katalonija, ako se odvoji od Španjolske, ostati izvan Unije i moraćti će zatražiti članstvo u EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene