Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve gore

Irak: 15 novih žrtava, ISIL nastavlja napade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devet osoba ubijeno je u Bagdadu u eksploziji bombe postavljene uz cestu, dok je šest ljudi izgubilo život u napadu minobacačima na centar za novačenje civila u Halesu, sjeverno od Bakube.

Dužnosnik u ministarstvu unutarnjih poslova kazao je da se u prvom slučaju radi o eksploziji bombe uz cestu, a isti je taj napad dužnosnik policije nazvao samoubilačkim atentatom.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

U međuvremenu, džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) nastavljaju ofenzivu.

Napadom na regrutni centar, ISIL, koji ima namjeru stvoriti sunitski kalifat u području između Iraka i Sirije, šalje poruku iračkim šijitskim vlastima. One su pak pozvale stanovnike da se dobrovoljno jave i pridruže snagama reda u protuofenzivi na militante. Poziv su uputili premijer Nuri al-Maliki i veliki ajatolah Ali al-Sistani.

U samo tri dana, od utorka do četvrtka, pripadnici ISIL-a zauzeli su drugi po veličini irački grad Mosul te Tikrit i Kirkuk, kao i dijelove više provincija na sjeveru i istoku zemlje.

Iračke regularne snage se pripremaju na protuudar na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje te su objavile plan obrane Bagdada. Iračke zračne snage napale su 150 kilometara sjevernoistočno od Bagdada kurdske borce - pešmerge. U napadu na njihov konvoj poginulo je najmanje šest Kurda, no ne zna se je li taj noćni napad greškom izveden ili su kurdske snage uistinu bile prava meta napada.

Bagdad sprema protuofenzivu, Kurdi osvojili još jedan grad

Sve kaotičnije i nasilnije stanje na terenu u Iraku bivši posrednik UN-a Lahdar Brahimi pripisuje nezainteresiranosti međunarodne zajednice za Siriju. ISIL je, ističe, osim u Iraku, najaktivniji upravo u Siriji.

'To je dobro poznato pravilo: sukob tog tipa (u Siriji) nije mogao ostati zatvoren unutar granica jedne zemlje', ocijenio je Brahimi i izrazio žaljenje što međunarodna zajednica 'zanemaruje' sirijski problem i nije pomogla u njegovom rješavanju.

Dan nakon što je u Perzijski zaljev stigao američki nosač zrakoplova, Iran je izrazio protivljenje 'bilo kojoj stranoj vojnoj intervenciji' protiv pobunjenika, ocjenivši da bi to dodatno zakompliciralo stvari u zemlji. Prije toga je vlada grada Mosula u egzilu pozvala na zajedničke zračne udare SAD-a i Turske na džihadiste.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je kazao da za sada 'ne vidi ulogu NATO-a u Iraku'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene