Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokazano djelotvorno

LIJEK JE U NAMA Svjetski ugledni liječnik tvrdi: 'Okrenimo se tijelu, potaknimo ga da samo ubije rak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolest raka zasigurno je jedna od najopasnijih bolesti današnjice, a iako za ovu bolest još uvijek nema sigurnog lijeka, znanstvenici su svakim danom sve bliže otkrivanju istog.

Ovu činjenicu potrvdio je i doktor Steven Rosenberg iz Nacionalnog Instituta za bolesti raka iz Bethesda u Marylandu. Ovaj ugledni liječnik napominje kako se nalazimo na korak do otkrivanja prave i točne terapije za liječenje od ove teške i opasne bolesti.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Rosenberg je jedan od vodećih liječnika koji se bavi imunoterapijom u svrhu borbe protiv bolesti raka. Tvrdi da umjesto da tražimo vanjske faktore s kojima bi smo se borili protiv ove bolesti, moramo se okrenuti tijelu u kojem se, osim bolesti, nalazi i lijek.

'Umjesto da se oslanjamo na kemoterapiju, radijaciju i operacije za oklanjanje tumora, imunoterapija potiče tijelo da se samo bori protiv opasnih stanica raka', napomenuo je dr. Rosenberg.

Prošlo je 40 godina od kada je dr. Rosenberg stvorio lijek Interleukin - 2, prvu u svijetu djelotvornu tehniku imunoterapije. Do danas se imunoterapija proširila, a tek obskurna mogućnost liječenja postala je temeljem nacionalne strategije za borbu protiv raka koja uključuje višemilijunski iznos potpore sveučilištima i masovna ulaganja i farmaceutske tvrtke.

'Sav ovaj napredak ne znači da imamo lijek, no uspjeli smo dokazati da je imunoterapija oružje koje se pokazalo najuspješnijim u borbi protiv raka', kaže dr. Rosenverg te dodaje kako se liječenje imunoterapijom za sada pokazalo uspješnim kod liječenja bolesti krvi više nego kod ostalih, čvrstih oblika tumora.

'Sve dok oboljelima ne damo pravi lijek koji će ih izliječiti od bolesti, do tada imamo još jako puno posla', kazao je Rosenberg za Bloomberg.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene