Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pobijedio bi da nije NATO-a'

Plaćenici iz bivše SFRJ: 'Znali smo da će propasti. Gadafi je budala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magazin Time objavio je priču dvojice plaćenika iz Libije, koje je Gadafi unajmio sa prostora bivše Jugoslavije da se bore na njihovoj strani.

Iako je pristao doći u Libiju i boriti se za Gadafijev režim, 41-godišnji Mario, Hrvat i stručnjak za topništvo iz BiH, otpočetka je sumnjao u uspjeh Gadafija da zadrži vlast u Libiji. pretpostavljao je da se ide boriti za izgubljeni slučaj. Mario je veteran ratova na prostoru bivše Jugoslavije i za Time je rekao kako je Gadafi unajmio više boraca s prostora bivše Jugoslavije, ponajviše iz Srbije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu Slika nije dostupna Udar na Gadafijeva uporišta Libija: Britanci zrakoplovima napali zapovjedne centre

Jedan po jedan, ti su plaćenici i vojni savjetnici napuštali su Gadafija i njegov režim. Neki su jednostavno napustili Tripoli i Libiju, a drugi su se pridružili pobunjeničkim snagama, priča on. 'Disciplina je bila loša i bili su preglupi za naučiti bilo što. No ipak su stvari bile u redu, sve dok nisu počeli zračni napadi. Druga strana je bila jednako loša, ako ne i gora. Gadafi bi ih uništio da Zapad nije intervenirao', ispričao je Mario.

On je prije 12 dana napustio Tripoli, nakon što je dobio upozorenje da se nešto loše sprema od prijatelja i savjet da napusti Tripoli. U to vrijeme Gadafijevi južnoafrički plaćenici su počeli isto napuštati Tripoli. 'Pokušao sam doći do Saifa (al-Islama) prije toga, ali je on bio nedostupan. 'Kasnije je nazvao mene i prijatelja te nas pitao trebamo li što i rekao nam je da će osvojiti Libiju nazad', priča Mario, koji je od svih Gadafijevih sinova Saifa najviše i cijenio.

Za Gadafija se s prostora bivše Jugoslavije došao boriti i bivši general JNA, koji je pod uvjetom anonimnosti rekao što misli o svemu za Time. Taj je general dugo vremena bio Gadafijev vojni savjetnik, ali za razliku od Marija, on je Tripoli napustio tek 21. kolovoza. Iz Tripolija je pobjegao u Tunis. 'Tamo nazad je kaos. Cijeli se sustav raspao. Znao sam da će doći do toga. S Gadafijem nisam tjednima razgovarao. Nije me htio saslušati', priča bivši general JNA.

On je i živio u Tripoliju te vodio i biznis dugi niz godina u Libiji, a sada Gadafija opisuje kao 'budalu' te ga čak uspoređuje i s bivšim srpskim predsjednikom i haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem. 'ne možete se boriti protiv NATO-a i izigravati tvrdoglavog luđaka poput tog čovjeka', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene