Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvrtila o ratu u Libiji

'Gadafi za razliku od Sadama i Miloševića nije stigao pripremiti obranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitičke odnose.

Vidjeli smo prvi napad je bio žestok, sada oružje šuti, kakva se poruka može iščitati?

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Prvi napad je bio žestok, bio je usmjeren prema ciljevima koji su trebali onesposobiti protuzračnu obranu, skladišta naoružanja, uzletno-sletne piste, dakle da se u potpunosti onemogući nekakva mogućnost letenja Gadafijevih snaga. Saveznici sada procjenjuju što se sve napravilo u prvom mahu i određuju ciljeve za buduće napade.

Traže li saveznici Gadafijevu glavu ili to ipak nije uvjet, kako to tvrde Amerikanci?

To nitko nije nigdje direktno rekao. Međutim, kada se pročita Rezolucija 1973., kada se pročitaju izjave iz Pariza teško je očekivati da netko računa na bilo kakav dogovor s Gadafijem o budućnosti Libije.

Što slijedi, mogu li se očekivati još jači udari ili će prevladati diplomacija?

Zasigurno će u prvom mahu biti udara, oni moraju biti sigurni da Gadafijeve snage neće moći napraviti nikakav pokret na terenu, da neće krenuti protiv pobunjenika, posebice u onim gradovima u kojima se oni nalaze. Dakle, da ih u potpunosti onemoguće i nakon toga će se procijeniti. Mi vidimo određene napukline u ovoj koaliciji, Arapska liga je zatražila hitan sastanak. Sada se i diplomatski mora tražiti rješenje.

Kada gledamo cijelu ovu priču, vojni ciljevi su jasni. Međutim, postavlja se pitanje koja strategija za sljedeće dane kada treba nastupiti diplomacija.

>> Gadafi naredio prekid vatre svojim jedinicama

>> 'Gadafijeva obitelj funkcionira na nekom drugom planetu'

Možemo li usporediti snagu Gadafijeve vojske s vojskama Miloševića i Saddama Husseina? Cijeli svijet uspoređuje te tri intervencije.

To su tri slična slučaja, međutim, ima određenih razlika. Za razliku od Miloševića i Saddama Hussiena, oni su imali vremena pripremiti svoje snage za takve napade jer su bili najavljeni, a Gadafi to nije imao vremena. Isto tako, on godinama nije ulagao u svoje oružane snage. On je ulagao u svoju osobnu gardu, ali nije u oružane snage, odnosno, sustave koji bi mu sada pomogli u ovakvom ratu.

Tijekom jučerašnjeg dana bio je vidljiv živi zid sastavljen od pristalica Gadafija oko jedne od njegovih palača. Što se time želi poručiti?

Prvo, Gadafi je želio poručiti: evo, narod je uz mene. A drugo, to je jedno upozorenje što su i saveznici govorili, posebice ovi iz Arapske lige, da treba učiniti sve kako bi se izbjegle moguće civilne žrtve u zračnim napadima. To je dosta teško, a svaka slika poginulih u zračnim napadima bi mogla uznemiriti prije svega ove saveznike iz Arapske lige.

Već se naziru velike gospodarske štete u Hrvatskoj vezano uz Libiju. U Libiji je ostalo zarobljeno najmanje 100 milijuna dolara u naftnim postrojenjima i drugoj opremi.

U ovom trenutku gospodarske aktivnosti nema, a jedno vrijeme je zasigurno neće ni biti. Treba reći da su to sve ugovori koji će vrijediti i nakon što se konstituira novi režim u Libiji jer takvi ugovori se, naravno, ne prekidaju, samo će se nastaviti.

Je li moguće da Gadafi preživi gnjev cijelog zapadnog svijeta?

Bilo bi jako čudno da on ostane u nekakvoj moći ili da dođe u neku situaciju da razgovara o budućnosti Libije. On je i u svojim zadnjim porukama rekao da će svaka njegova buduća akcija biti usmjerena kao osveta prema onima koji su takvu akciju poduzeli. Mislim da se neće inzistirati da on ostane u bilo kakvoj političkoj moći. Ako preživi bit će vjerojatno priveden pred Međunarodni sud zbog zločina.

Tko bi mogao preuzeti vlast u Libiji?

To je jako dobro pitanje. Naime, u svim tim totalitarnim režimima u islamskom svijetu i sjeverne Afrike godinama su opozicijske snage bile ili u zatvoru ili protjerane iz države. Sad u Libiji postoji jedna razlika jer je dio vlasti, ministara, prešao na stranu pobunjenika, kao i dio diplomata u inozemstvu.

U međuvremenu su iz Libije stigle informacije o jakoj protuzračnoj aktivnosti libijskih snaga, dakle, napadi se nastavljaju.

Napadi se nastavljaju, saveznički zrakoplovi su sada dovoljno visoko, protuzračna obrana više manje hrabri samu sebe, ona ne može ništa napraviti jer nema sredstva koja bi mogla na tim visinama oboriti bilo koji saveznički zrakoplov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene