Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Negativne poruke muslimanima'

Erdogan traži od Švicarske da 'ispravi pogrešku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne prestaju stizati reakcije na ishod referenduma u Švicarskoj.

Turski premijer Recept Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od Švicarske, gdje su se birači izjasnili u nedjelju referendumom za zabranu izgradnje minareta, da poprave tu 'pogrešku', upozoravajući na porast rasizma u Europi. 'Naša je zadaća da ih podsjetimo da učine korak unatrag u najkraćem roku glede te greške', kazao je pred parlamentom Erdogan koji predvodi islamsko-konzervativnu vladu. Ustvrdivši da pitanje o slobodi vjeroispovijesti nije nikada smjelo biti podneseno javnom glasovanju, šef turske vlade u referendumu vidi 'odraz porasta vala rasizma i krajnje desnice u Europi'. Istaknuo je i da je 'islamofobija zločin protiv čovječanstva'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Anketa pokazala Više od 40 posto Francuza protivi se gradnji džamija i minareta Slika nije dostupna Osudili zabranu UN: Švicarska zabrana minareta diskriminirajuća

Šef turske države Abdulah Gul spomenuo je sa svoje strane 'sramotnu' odluku Švicaraca. Tursko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je 'konsternaciju' glasovanjem, pozivajući Švicarsku 'koja se dokazala poštivanjem različitosti i pomirljivom tradicijom', da 'poduzme mjere potrebne da se popravi ova situacija koja se kosi s njezinom tradicijom'.

Europa šalje negativne poruke muslimanima

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić osudio je u utorak ishod referenduma u Švicarskoj kojim je zabranjena gradnja minareta na džamijama u toj zemlji. Cerić je ocijenio kako je referendumski ishod odraz moralne krize kakva vlada u cijeloj Europi. U izjavi, koja je iz poglavarstva te zajednice dostavljena medijima u Sarajevu, reis Cerić je istaknuo kako nije slučajno ni to što se referendumski ishod podudario s vremenom kad je Europska unija poslala 'negativnu poruku' muslimanima u BiH te na Kosovu i u Albaniji. Nakon odluke ministara unutarnjih psolova EU-a o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. prosinca ove godine, jedino državljani BiH, Albanije i Kosova u cijeloj okolici i dalje moraju tražiti vize za putovanje u EU, pri čemu su zapravo izravno pogođeni Bošnjaci i Albanci.

'Obje poruke, ona iz Bruxellesa da smo manje vrijedni od naših susjeda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata i ova iz Švicarske da su naši vjerski i kulturni simboli nepoželjni, ne ohrabruju i ne govore o Europi u kojoj su svi ljudi i narodi jednakopravni i jednako vrijedni poštovanja', stoji u izjavi Mustafe Cerića. Poglavar Cerić drži kako su to dokazi da je Europa ne samo u gospodarskoj nego i u velikoj moralnoj krizi koja može postati samo još dublja, posebice ne prihvati li se europske muslimane kao partnere u nastojanjima za oporavak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene