Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se El Nino

Dolaze suše i poplave: Poremetit će se globalno tržište, cijene hrane će rasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog mogućih vremenskih neprilika koje bi se mogle dogoditi uslijed pojave zloglasnog El Nina u Pacifiku, cijene riže, kave, šećera i kakaa mogle bi porasti.

Upravo bi ponovno javljanje El Nina, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena koji nastaje usred promjene pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana, mogao utjecati na poras cijena nekih namirnica koje se nalaze u svakodnevnoj upotrebi i u našoj kuhinji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

Znanstvenici upozoravaju na moguće suše i poplave koje bi ozbiljno mogle ugroziti proizvodnju kave, šećera, kakaa i riže, kao i ostalih poljoprivrednih kultura koje u velikoj količini rastu na liniji oko Ekvatora, piše BBC.

Svakodnevnim promjenama klime u cijeom svijetu povećavaju se šanse i za pojavu El Nina, a stručnjaci upozoravaju kako bi do toga moglo ubudućnosti dolaziti i češće.

El Niño i La Niña objašnjeni

Posljednji El Niño zabilježen je 2010. godine, a sljedeći, koji bi zahvatio veliko područje pacifika, mogao bi se dogoditi već ove jeseni. Iako znanstvenici napominju kako je još uvijek prerano za predviđanja o utjecaju i posljedicama El Nina, no uvjereni su da će započeti u Indiji i Zapadnoj Africi i to već sljedećeg mjeseca. Započet će prestankom oborina i naglim povećanjem temperatura.

Prema američkom Nacionalnom centru za informacije o okolišu (NOAA) ovogodišnji je travanj bio četvrti najtopliji travanj u svijetu od početka mjerenja temperatura, odnosno od 1880. godine.

Prema nekim istraživanjima o utjecaju klimatskih promjena u Europi, Europa se zagrijava više od svjetskog prosjeka, a taj će se trend nastaviti. Temperatura kopna na Zemlji u travnju je bila za 1,11 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće.

Klimatolozi upozoravaju: Svijet je nespreman za El Niño koji je najavljen za ovu godinu?!

Doktor Klingman sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji tvrdi da bi sljedeći El Nino mogao ozbiljno poremetiti globalno tržište hrane.

"Plantaže kave u Brazilu nalaze se na ivici propasti, a pojavom El Nina mogle bi u potpunosti nestati. Isto tako je i sa plantažama banana i šećerne trske u Australiji. Stoku neću ni spominjati. Možete samo zamisliti što bi velika suša mogla njima učiniti. Uglavnom je pojava El Nina gotovo uvijek povezana s porastom cijena proizvoda u cijelom svijetu", rekao je Klingman.

Za sada bi, predviđaju stručnjaci, cijene proizvoda poput šećera, kakaa i soje mogle porasti za 5 do 10 %.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene