Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navali narode

Dižu rampu: Njemačkoj treba strana radna snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačkom tržištu rada potrebni su strani radnici. Njemačka vlada objavila je listu zanimanja koja trenutno nedostaju njemačkom tržištu rada. Ne traže samo zanimanja s visokom stručnom spremom.

Njemačko tržište rada se dalje otvara za kvalificiranu radnu snagu i to za onu iz zemalja izvan Europske unije. To se odnosi i za hrvatske građane za koje je, iako se Hrvatska od početka srpnja nalazi u Europskoj uniji, u Njemačkoj na snazi tzv. prijelazno razdoblje u kojem njemačko tržište rada za hrvatske državljane još uvijek nije u potpunosti otvoreno. To, zasad dvogodišnje ograničenje, ne vrijedi za akademski obrazovane vlasnike hrvatske putovnice koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto adekvatno svom obrazovanju.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

>> Legalizacija je PRILIKA za vojsku nezaposlenih!

No postoji i čitav niz zanimanja razine ispod one akademske koja su pod određenim uvjetima otvorena i za građane Hrvaske ali i drugih zemalja iz regije poput Bosne i Hercegovine, ili Srbije.

Prilika za sve

Tako su se na popisu potrebnih kadrova, pored liječnika i inženjera strojarstva i elektrotehnike, našli i građevinski tehničari, električari, elektro i vodo instalateri, željezničari, mehatroničari, mehaničari postrojenja i brojna druga zanimanja. Na tržištu rada najjačeg europskog gospodarstva priliku će dobiti i apsolventi, odnosno, studenti koji završavaju ili su tek završili studij.

O mogućnostima zapošljavanja i zahtjevima koji se postavljaju pred kandidate za Deutsche Welle komentirala je Beate Raabe iz Savezne agencije za rad. 'Mora se, naravno, posjedovati određeno obrazovanje. Mora se posjedovati i tražena kvalifikacija za posao i očekuje se vrlo dobro poznavanje njemačkog jezika. Također se moraju ispoštovati i zakonske regulative za stjecanje prava boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost dobivanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj vrlo tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata', kaže.

Dozvole za rad

Svaku dozvolu za rad, s kojom je povezana i boravišna dozvola, izdavat će lokalne Agencije za zapošljavanje i to nakon što se utvrdi da za radno mjesto koje se želi popuniti kandidatom iz recimo, Bosne i Hercegovine, na raspolaganju ne stoji ni jedan kandidat koji se nalazi u Njemačkoj odnosno na području Europske unije.

Oni koji su svoju kvalifikaciju stekli u Njemačkoj lakše će dobivati suglasnost za zaposlenje. Uvjet je da je stjecanje kvalifikacije trajalo najmanje dvije godine i to na nekoj od priznatih obrazovnih ustanova. Kandidati s diplomama iz zemalja izvan EU-e će morati, u skladu sa saveznim i pokrajinskim uredbama, izvršiti priznavanje diploma i stečenih zvanja. To znači da će određena zvanja biti priznata samo u slučaju da zadovoljavaju standarde koje zahtijeva isto zvanje u njemačkom obrazovnom sustavu.

Osvježavanje lista svakih 6 mjeseci

'To ovisi od zanimanja do zanimanja. Postoje zanimanja, poput medicinskih ili pedagoških, za koja je dovoljno formalno priznavanje, ali se mora podnijeti službeni zahtjev za njihovo priznavanje. Postoje i neka zanimanja za koja nije potrebno formalno priznavanje, ali se može dogoditi da poslodavac zahtjeva stručni prijevod diplome', istaknula je Raabe.

Savezna agencija za zapošljavanje će svakih pola godine aktualizirati liste potrebnih zanimanja. Naredna analiza će biti objavljena krajem godine a nakon toga opet sredinom lipnja 2014. Međutim, prilagođavanje liste će uslijediti samo u slučaju da dvije uzastopne analize potvrde potrebu za proširivanjem ili skraćivanjem liste zanimanja koja nedostaju.

Ponuda radnih mjesta kao i potpuna lista zanimanja, tzv. pozitivna lista (na njemačkom i engleskom) dostupna je na internetskoj stranici njemačke Savezne agencije za rad (Bundesagentur für Arbeit) odnosno Središnjeg ureda za posredovanje stranih radnika i stručnjaka (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene