Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova ekološka katastrofa

Četiri milijuna litara nafte izlilo se u rijeku Kalamazoo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rekordne nafte mrlje u Meksičkom zaljevu, u SAD-u je zabilježen novi ekološki incident, s izlijevanjem oko četiri milijuna litara nafte u rijeku Kalamazoo, u saveznoj državi Michigan.

U ponedjeljak je došlo do istjecanja nafte iz naftovoda tvrtke Enbridge Energy Partners u okrugu Kalamazoo, koja se izlila u potok Talmadge, pritoku rijeke Kalamazoo. Prema izvješćima lokalnih medija, policija, vatrogasci i spasilačke ekipe su pokušale sve da zaustave istjecanje nafte, zatvoren je naftovod, no ipak se velika količina izlila u rijeku.Riječ je o naftovodu koji povezuje Michigan, Indianu i pokrajinu Ontario, u Kanadi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saniranje ekološke katastrofe Jedan hrvatski mozak nadmašio sve američke Slika nije dostupna Mjere opreza Curi iz potopljene platforme, druga evakuirana

Lokalne vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju rekreativne aktivnosti na rijeci Kalamazoo, koja utiče u jezero Michigan, drugo najveće u sustavu Velikih jezera. Mrlja bi do nedjelje trebala stići do Michigana, na čijim obalama živi 12 milijuna ljudi, a vlasti se nadaju da će prije toga uspjeti očistiti najveći dio nafte. U međuvremenu se u Meksičkom zaljevu u utorak dogodio još jedan incident u kojem je nafta završila u moru, kada je brod udario u platformu naftne bušotine u zaljevu Barataria u Louisiani.

>> Meksički zaljev: Dosad isteklo 540 milijuna litara nafte

U srijedu će biti 100 dana otkako je počelo curenje nafte na bušotini Deepwater Horizon korporacije BP, 80 km ispred obale Louisiane. Od eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. travnja, u more je isteklo do 700,000 tona nafte. Istjecanje nafte je prekinuto zadnjih 10-ak dana, a BP je u utorak najavio konačno zatvaranja bušotine betonom, do kraja idućeg tjedna. Zbog velikih troškova obuzdavanja i čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, te isplate naknada oštećenim tvrtkama i stanovništvu u priobalju zaljeva, BP je u utorak objavio gubitak od 17 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene