Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci objašnjavaju

'Piromani pri paljenju vatre osjećaju veliko uzbuđenje jednako seksualnom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo sinoć u Dalmaciji buknulo je 17 požara, a pretpostavlja se da je većina podmetnuta. Zadarska policija uhitila je dvojicu muškaraca, za koje se pretpostavlja da su podmetnuli 10-ak požara na zadarskom i splitskom području.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, odgovarajući danas u Zadru na novinarsko pitanje koliko je teško zaustaviti piromane, rekao je kako je to težak posao, no da se nada da će piromane uskoro privesti pravdi.

'Piromanima je jako teško stati na kraj. Vi nikad ne znate pale li oni to jer su piromani ili pale iz obijesti. Imali smo čak i slučajeve da vatrogasci sami pale, pa onda gase požar', rekao je Dominić. Izrazio je nadu da će u što skorijem roku pronaći piromane i privesti ih pravdi.

'Što se tiče same sigurnosti građana mi smo pripremili interventnu policiju vezano uz evakuaciju, ne samo zbog požara nego i ostalih izvanrednih događaja, tako da turisti i svi građani mogu mirno i sigurno boraviti na svojim plažama', rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Pročitajte i ovo U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo Slika nije dostupna NOVA UHIĆENJA ZBOG IZAZIVANJA POŽARA Pritvoreno još potpaljivača: U gluho doba noći pokušao zapaliti suhu travu, ali njima se nije nadao

Bolest poremećaja kontrole

'Piromanija je vrlo rijetka i spada u bolest poremećaja kontrole. U toj skupini su i kleptomanija i kockanje. Piromani pri paljenju osjećaju veliko uzbuđenje, kada vide vatru osjećaju veliku napetost i pale bez motiva i razloga', objasnio je psihijatar i ravnatelj bolnice Vrapče Vlado Jukić.

Pojasnio je kako se radi o ljudima opčinjenima vatrom koji pokazuju velik interes za požare, vatrogasnu opremu, često se druže s vatrogascima, a i sami ulaze u vatrogasne redove.

>> Uhićena dvojica piromana, sumnjiči ih se za podmetanje 7 požara

I u redovima hrvatskih vatrogasaca, doduše prije 30 godina, u jednom dobrovoljnom vatrogasnom društvu zabilježen je slučaj piromanstva. Radilo se o maloljetnom vatrogascu koji niti godinu dana nije bio na dužnosti, a kolegama je postao sumnjiv te su ga odlučili pratiti. Uhvatili su ga na djelu, a maloljetni piroman bio je osuđen i kaznu je izdržavao u popravnom domu.

Službena je informacija kako su svega tri do četiri posto požara namjerno izazvana. No, u slučaju 25 do 30 posto požara nikada se ne utvrdi uzrok njihova nastanka, a dogodili su se u području gdje nema ni smetlišta, ni dalekovoda, odnosno, na mjestu gdje je jasno da je vatru uzrokovao ljudski faktor.

'Piromani požare podmeću iz poriva, a ne zato da bi prouzročili materijalnu štetu i nekome napakostili, oni to rade isključivo radi zadovoljavanja vlastitih emocija. To su ljudi koji nikada neće priznati da imaju problem, na liječenje stignu tek kada ih na to prisili policija. Čin uzbuđenja koje piromani osjećaju tijekom paljenja vatre, neki bi usporedili sa seksualnim uzbuđenjem, no to je vrlo diskutabilno', pojašnjava dr. Jukić. Dodaje kako se većina djeca voli igrati s vatrom, no tu se ne radi o piromaniji. 'Piromanija je poriv koji je vrlo teško kontrolirati i koji nosi napetost i užitak', dodaje Jukić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene