Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri paste na godinu

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Evo koliko često Hrvati peru zube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravila se mijenjaju. Čini se da će ubuduće djeca voditi roditelje na pregled.

Hrvati zube peru jednom na tjedan. Stomatolozi upozoravaju da nam je oralna higijena jako loša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Odlična vijest za ljubitelje žvakaćih guma! Slika nije dostupna 5 štetnih sastojaka 5 sastojaka koje bolje da nema vaša pasta za zube

U prosjeku potrošimo 3 i pol paste za zube i jednu četkicu - na godinu! Zabrinjavajući su podaci da prosječni 12-godišnjak ima čak 6 do 7 nezdravih zuba. Djeca u vrtiću znaju koliko je oralna higijena važna. Znaju i zašto ih peru. Mnogi bi od ovih mališana imali što naučiti. Brojke pokazuju da Hrvati zube peru jednom na tjedan.

'To je vrlo zabrinjavajuće, jer i po samoj definiciji Svjetske zdravstvene organizacije zna se da bez oralnog zdravlja nije moguće ni opće zdravlje', rekao nam je specijalist oralne patologije dr.med.dent. Miroslav Sikora.

Po broju zdravih zuba Hrvati su na europskom dnu!

Stomatolog Josip Čes kaže da bi bilo idealno upoznavati dijete s četkicom već od malih nogu. 'S godinu, dvije. Nakon toga sa dvije, dvije i pol dovesti kod zubara na igranje, na druženje, a ne odmah da se nešto radi', savjetuje dr. Čes.

'Barem jedanput godišnje odlazimo na pregled zubića. Djeca se uglavnom ne boje. Odlaze i dolaze sa smiješkom', kaže odgojiteljica iz Dječjeg vrtića 'Mali princ' Višnjevac, Jasna Pavičić.

Oralno zdravlje u Hrvata jako je loše. Strah od stomatologa prenose roditelji. Pravila se mijenjaju. Čini se da će ubuduće djeca voditi roditelje na pregled. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene