Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave tajnih e-mailova

WikiLeaks: Sanadera iz politike otjerala mafija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader dao je ostavku zbog prijetnji mafije, a navodno mu je mafija postavila i ultimatum - ili ostavka ili će mu početi ubijati obitelj, objavio je WikiLeaks.

Objavljeno izvješće na Wikileaksu dio je izvješća pod nazivom Organizirani kriminal, a objavljeno je jučer kao dio pet milijuna objavljenih emailova američke privatne obavještajne službe Stratfor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Krađa automobila Velika zarada Pala organizirana banda, 7 godina krali automobile u Zagrebu i okolici: Ukrali najmanje 20 vozila, pogledajte kako su izgledale njihove akcije

>> Ivo Sanader: Ovo je politički progon

'Izvor nam tvrdi kako je Ivo Sanader, hrvatski premijer, podnio ostavku zbog organiziranog kriminala. U principu, on je imao neki dogovor s lukom Ploče, tamo gdje je Hrvatska trebala izgraditi LNG terminal. On se u principu umiješao u organizirani kriminal, a oni su mu na izbor dali ili da se povuče iz politike, ili će mu početi ubijeti obitelj', napisao je u navedenom izvješću analitičar Marko Papić za Stratfor.

Papić ističe kako je Sanader slijedio njihove naredbe i istaknuo kako je već neko vrijeme isticao da je Hrvatska u potpunosti pod palicom organiziranog kriminala. 'Zemlja je prepuna organiziranog kriminala. Problem je u tome što su građanski ratovi u Jugoslaviji imali ozbiljan utjecaj na cijelu regiju, te dopustili ratnim profiterima da nastave sa svojim aktivnostima i poslije rata. I u Srbiji ima organiziranog kriminala, ali nije toliko moćan kao u Hrvatskoj, jer je ubojstvo Đinđića dalo državi poticaj da počisti glavninu elemenata najjačeg organiziranog kriminala', napisao je Papić.

'Opa, to su uistinu zanimljive stvari... Ovo sa Sanaderom je suludo (iako očekivano)', odgovorio je Papiću kolega Eugene Chausovsky, kojem je email bio upućen.

Papić je u toj korespondenciji pisao i o tome kako švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, vidi Švedsku kao buduću svjetsku velesilu te kako je gurao Hrvatsku, iako je ne voli, u EU. To je radio samo zato kako bi stekao novog saveznika u Uniji nasuprot osovine Njemačka-Francuska. Komentirao je i Putina, kojeg je nazvao četnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene