Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada vraća naknadu za SMS

6% poreza za usluge mobilne telefonije do ulaska Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Zoran Milanović najavio je kvalitetnu raspravu o refrendumu o EU u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas kako će Vlada nastojati da se na prvoj sjednici Hrvatskog sabora, koja počinje 18. siječnja, kvalitetno raspravlja o referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te naglasio da Hrvatsku očekuje i donošenje uravnoteženog i realnog državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Vlada je također prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU.

'U kriznim vremenima potrebna je jača solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite. No, glavni motiv za produljenje plaćanja posebnog poreza nije fiskalni nego socijalni i razvojni kako bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi' izjavio je premijer Zoran Milanović.

'Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili' dodao je Milanović.

Čačić: Država dobiva 300 milijuna kuna godišnje

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je da će naknadom država dobiti 300 milijuna kuna godišnje koliko bi, primjerice, bilo dovoljno za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, koja su izgubljena u zadnje tri godine.

Osim toga, te kompanije, čiji se ukupni godišnji prihodi kreću između 13 i 15 milijardi kuna, nisu kod nas htjele primijeniti odluku Europske komisije o ujednačavanju roaminga na razini tri do četiri puta nižoj od hrvatske, već na roamingu ostvaruju ekstraprofite.

Čačić je upozorio kako u EU telekom kompanije s bitno nižim profitom prosječno ulažu 100 eura po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj, gdje je znatno viši profit, prosječno ulaganje iznosi 55 eura po stanovniku.

Zaostajanje u investicijama


Dodao je kako ni Vlada nije bez grijeha zbog zaostajanja u investicijama, te ustvrdio kako suglasnost za investicije na nacionalnim mrežama, radi ubrzanja procesa, mora davati država umjesto općina, gradova i županija.

'Očekujem ozbiljne razgovore s telekom kompanijama, rekao je. U investicijskom programu bit će osigurano oslobađanje od poreza na investiranu dobit i proporcionalno smanjenje poreznog opterećenja' najavio je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako su operateri svjesni da se u Hrvatskoj nije dovoljno ulagalo pa su uputili Vladi prijedloge da putem HAKOM-a objavi natječaj za koncesije na radiofrekvencijama spektra digitalne dividende.

Naknade od tih koncesija mogle bi biti negdje u visini tih šest posto posebnog poreza, kazao je Linić.

Također su voljni obvezati se na investicije koje su dosad bile potpuno zapuštene i to posebno u optičkom kabliranju, gdje ima prostora za ulaganja od 4,5 milijardi eura. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene