Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez rezultata uspješnosti

Umjetna oplodnja po zakonu kod nas nemoguća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih osam mjeseci parovi koji imaju problema s neplodnošću u proces tzv. umjetne oplodnje krenuli su po novom zakonu, a on znatno smanjuje šansu da postanu roditelji.

Iako je ministarstvo najavilo kako će nakon šest mjeseci izaći s prvim podacima uspješnosti ili neuspješnosti postupaka, to se nije dogodilo. Oni koji ih prolaze tvrde da je trudnoća po novim pravilima gotovo nemoguća, a Mirela Stojčić jedna je od njih. Posljednjih pet godina sa suprugom se bori za potomke. Počeli su postupak umjetne oplodnje, no, od stupanja na snagu novog Zakona o medicinskoj oplodnji, gotovo su izgubili svaku nadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetna oplodnja 57-godišnjakinja rodila blizance! Slika nije dostupna Liječenje ljudske neplodnosti Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

'Po novom Zakonu sam bila u postupku, nisam dobila niti jednu stanicu, taj dan kad sam ja bila na punkciji bilo nas je šest žena od kojih četiri ni jednu jajnu stanicu nisu dobile, jedna je dobila dvije, a jedna jednu. Za ovu od dvije, znam pouzdano, nije bilo transfera, nisu se oplodile', tvrdi Mirela. Mirela je zadovoljna liječnicima, ali smatra da su i sami ograničeni Zakonom. Po novom, zamrzavanje zametaka je zabranjeno. Mogu se samo zamrzavati jajne stanice, no, koriste se blage stimulacije pa se teško dobivaju, a i kad se zamrznu, objašnjava naša sugovornica, kvaliteta nije dobra.

Svi traže spas izvan Hrvatske

'Mislim da je, po mojoj procjeni, barem 50 posto pao uspjeh, a i ono koliko bi možda i bilo, parovi odlaze u Sloveniju ili Austriju', dodaje Mirela. 'Ako se zakon u skorije vrijeme ne promijeni mi ćemo biti prisiljeni na bilo koji način ići put Slovenije ili negdje drugdje van Hrvatske', tvrdi njezin suprug Silvio Stojčić. U tome ih još, kako kažu, samo sprečava financijska situacija. Čim osiguraju 26 tisuća kuna, koliko postupak u Mariboru sa svakodnevnim odlascima stoji, eto i njih. Naše ministarstvo, kao ni struka, s druge strane, o statistici primjene novog zakona ne izjašnjavaju se iako su zatrpani upitima.

Udruga Roda poslala im je upit krajem siječnja, međutim, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor, iako po Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji su oni te podatke trebali već prikupiti, a također su po Zakonu od dostupnosti podataka trebali te podatke i predočiti javnosti. 'Mislim da se namjerno kriju podaci jer koliko mi imamo među sobom, ženama informacije u ovih osam mjeseci novog zakona samo su tri trudnoće iz odmrznute jajne stanice, a znate koliko bi ih bilo iz odmrznutih embrija, puno, puno više', zaključuje Mirela.

Je li Zakon protuustavan, odluku bi trebao donijeti i Ustavni sud. No, za razliku od Zakona o kriznom porezu s ovim odugovlače. Klinike također muku muče, a od obećanih sredstava i opreme navodno je vrlo malo ispunjeno. Parovima, dotle, prolazi dragocjeno vrijeme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene