Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U stranci ih se ne sjećaju kao donatora

Uhićeni 'Daimler trojac' HDZ-u donirao 100.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nisu članovi te stranke, često se govorilo da za poslovni uspjeh, dvojica suvlasnika HS Produkta, mogu zahvaliti upravo HDZ-u. Vladajući danas negiraju političko pokroviteljstvo. No, donacije pokazuju suprotno. Na popisu njihovih donatora je i karlovačka tvornica oružja, čiji je uspjeh, nedavno - s puškom u ruci proslavila i premijerka.

Hrvatska jurišna puška, nije jedini izum s potpisom Marka Vukovića. Karlovački inovator, pantentirao je i pištolj. S prvim hrvatskim samokresom doživio je svjetski uspjeh. Milijunske pošiljke odlazile su američkoj vojsci i policiji. Ministarstvo obrane godinama je ulagalo veliki novac u projekt VHS puške. Prije nego su potpisani prvi ugovori oko proizvodnje, govorilo se da im Branko Vukelić kao, tada HDZ-ov ministar gospodarstva, kasnije i obrane - pogoduje. On političko pokroviteljstvo negira. Za sebe će reći da je: 'Zaštitnik svih onih tvrtki koje ulažu i investiraju, otvaraju radna mjesta, a ako mislite na HS Product - i prije sam, i sada sam, i sutra ću biti podrška takvoj tvrtki na koju je ponosan svaki Karlovčanin. Kud bolje kad bi imali višetakvih poduzeća u Hrvatskoj'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produžen im pritvor Afera Daimler: Osumnjičeni poriču optužbe Slika nije dostupna Mito i zlouporaba ovlasti 'Daimler trojac' ostaje u pritvoru 30 dana

>> Afera Daimler: Određen 48-satni pritvor za vlasnike IM Metala

Dugo se šuška da karlovačka tvornica oružja sponzorira i tamošnjeg prvoligaša. No, da se novac iz HS Producta prelijevao u grad, gradonačelnik demantira. 'Mogu izreći nula kuna. Ono što ja znam. Što ne znam, to ne mogu ni komentirati', kazao je HDZ-ov gradonačelnik Damir Jelić.

U HDZ-u, u čijim su krugovima često bili viđeni, ne sjećaju ih se kao donatora svojih predizbornih kampanja.'Ni u kampanji 2003. kada su bili parlamentarni izbori, ni u kampanji 2005. kada su bili predsjednički, ni u kampanji 2007. ta se tvrtka ne spominje među donatorima', kazala je glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak.

No, donacija je ipak bilo. I to na godišnjoj razini - priznali su vladajući uvidom u papire. 2009. godine tvrtka HS Product donirala im je 100.000 kuna. Novac su možda zaboravili, ali premijerka će zasigurno dugo pamtiti pušku, koju joj je uhićeni dvojac demonstrirao na splitskom sajmu naoružanja. 'Pa što ako sam držala pušku. Puška je jedno, dobri proizvodi su jedno, a sumnje u korupciju drugo. To samo dokazuje da nitko u ovoj državi nije nedodirljiv', kazala je Kosor i poručila da se borba protiv korupcije nastavlja. Slučaj Daimler je čini se, tek na početku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene