Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolman u Saboru:

'Svaki zidić, svaka ograda u Hrvatskoj koja drži do sebe ima jedno ustaško U. I to nikoga ne brine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko zasjedanje započelo je stankom koju je zatražila većina saborskih zastupnika.

Kukasti križ na Poljudu razlog je stanke koju je na početku saborskog zasjedanje zatražila većina saborskih klubova.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Stanku su zbog toga zatražili HNS, SDP, HSU, Laburisti, Klub nezavisnih ljevičara, Klub DC-a, Reformista i Novog vala te nezavisni zastupnik Damir Kajin.

NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI 'Još jučer smo znali pitanja'

HDZ je stanku zatražio zbog odgode dijela ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

Zbog najezde komaraca u Osijeku, stanku je tražio HDSSB.

Marasović: Socijalističko obilježje nasred Hajdukova igrališta

Saborski zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović poručio je u srijedu glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu da prijavi nepoznate počinitelje zato što su 'napravili socijalističko obilježje nasred Hajdukova igrališta'.

'Taj znak je oznaka socijalističke partije Njemačke kao i petokraka zvijezda socijalističke partije Jugoslavije, odnosno Hrvatske. I to su dva ista identična znaka s istim učinkom u Drugom svjetskom ratu i u poraću', poručio je Marasović replicirajući glavnom državnom odvjetniku koji je podnosio Saboru izvješće o radu u protekloj godini.

U Splitu je, kaže, na vlasti SDP, u Hajduku pretežno SDP, sve su tajne službe u rukama su SDP-a. 'A 'ko je kriv? Ja kriv tobože? Pa izvolite istražiti tko je kriv. A mi u Splitu svi znamo, babe znaju, ribe znaju, da je SDP inspirirao u borbi s Hrvatskim nogometnim savezom ovaj slučaj kako bi srušio Nogometni savez, isto kao što je Tito namjestio one špijunske aparate ispod Jovankinog kreveta kad je izmijenio Rankovića', rekao je Marasović.

Cvitan mu je kratko uzvaratio kako Državno odvjetništvo ne podnosi kaznene prijave nego postupa po kaznenim prijavama.

Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman izjavio je u srijedu da poljudska svastika nije uzrok već posljedica dubokih problema koji postoje u hrvatskom društvu.

'Svaki zidić, svaka ograda, svaka trafostanica u Hrvatskoj koja drži do sebe ima jedno ustaško U, jedan kukasti križ ili jedan 'Za dom spremni' i to nikoga ne brine, to više nitko ni ne briše i nitko se više na to ne obazire', kazao je Kolman nakon stanke koju je HNS zajedno sa većinom zastupničkih klubova zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Svako malo, tvrdi Kolman, na javnim okupljanjima dižu se desnice, okruženi smo retorikom mržnje i netrpeljivosti na temelju razlika među nama, a dodatno zabrinjava da nam se takve stvari događaju često i u velikoj mjeri tamo gdje se okupljaju mladi ljudi.

'Živimo u zemlji koja relativizira najstrašnije stranice ljudske povijesti i najstrašnije zločine koji su počinjeni zbog dnevno političkih događaja, u zemlji koja se počela sramiti antifašizma. U Hrvatskoj su se ljudi počeli sramiti činjenice da smo sudjelovali u najsvjetlijoj stranici ljudske povijesti, da smo sudjelovali u pokretu koji je pobijedio čudovište nacizma i fašizma. A relativizira se, nažalost i glorificira, najmračnija stranica naše i ljudske povijesti, a to je sudjelovanje u nacizmu i fašizmu', rekao je Kolman.

Za crtanje kukastog križa na Poljudu nezavisni Branko Vukšić krivi 'institucije koje toleriraju širenje mržnje, Mamića koji prijeti, tuče, politizira, oni koji na utakmicama puštaju Thompsona, pjevača čija pjesma počinje sa 'Za dom, spremni', koji je pjevao 'Jasenovac i Gradiška stara''.

Vukšiću smeta i što nam jedini problem nije 'to što nam je društvo bolesno, nego hoće li naši nogometaši otići na Euro'.

Nezavisni Damir Kajin spočitnuo je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović izjavu da na utakmici nogometne reprezentacije u Maksimiru nije čula povike 'Za dom spremni'.

HSU Silvano Hrelja tvrdi da je u Hrvatskoj 'nepodnošljiva lakoća igranja sa prošlošću'. Činjenica je da u Hrvatskoj postoji klima vraćanja u prošlost, a nemili događaj u Splitu je u funkciji stalnog vraćanja u prošlost, poručio je Hrelja.

Treba nam, kaže, opća društvena klima osude onog što je neprihvatljivo za demokratsko društvu.

'Fašizam je pred vratima, a već ih je debelo otvorio kada je u pitanju Hrvatska', ustvrdio je reformist Petar Baranović.

Svaka priča, kaže, ima svoje ishodište pa se zapitajmo koliko se proteklih godina relativiziranja zločina to ishodište nalazilo u ovoj sali, za ovom govornicom. 'Zastupnici su si uzimali za pravo da u negativan kontekst stave partizane i kakve su se političke poruke slale od pojedinih lidera', rekao je Baranović.

Vrijeme je, poručuje, da se izmjene Kazneni zakon i Zakon o sportu i da počnemo 'bacati u okove' one koji će se igrati s kukastim križom, poručio je.

Laburist Dragutin Lesar ističe kako je Poljud i svastika tema već danima u Hrvatskoj jer je slika s Poljuda otišla u svijet i jer će nam zbog toga opet suditi drugi.

Svastika na Poljudu nije uzrok nego posljedica dubokih ideoloških podjela, posebice zadnje dvije godine i nametnutih povijesnih rasprava i otvaranja vrata avetima koje, kad iziđu, nitko više neće moći kontrolirati, a sve zato da bi se pobjeglo od rasprave od sadašnjosti, poručio je Lesar.

Peđa Grbin (SDP) slaže se također kako svastika na Poljudu nije izdvojen slučaj. 'Kukasti križ je posljedica dugogodišnjeg zabijanja glave u pijesak i relativizacije govora mržnje, plod toga što ustaški poklič 'Za dom spremni' neki pokušavaju prikazati kao drevni hrvatski pozdrav i izraz domoljublja'.

SDP, kaže, osuđuje svaki govor mržnje i poziva sve čimbenike da svaki govor mržnje osude onda kada se dogodi, a ne onda kad nam na to ukaže netko izvan granica Hrvatske.

'To je sramotan čin, nacistički čin koji nema veze sa civilizacijom 21. stoljeća i koji je nanio veliku štetu svima, sportu, nogometu, društvu u cjelini i definitivno ponovno osuđujemo takav ispad', poručio je Jasen Mesić (HDZ) .

HDZ, kaže, osuđuje sve totalitarizme sukladno europskim konvencijama - točno one totalitarizme koji su u europskim dokumentima i konvencijama i navedeni, nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam.

Odgovor na to je, kaže, da se čim prije uhvati i utvrdi krivac za taj sramotan čin te da se utvrdi kompletan opseg odgovornosti - od organizatora, onoga tko je to nacrtao, odnosno zapalio travu da se vide obrisi tog sramotnog simbola, pa sve do ministra unutarnjih poslova koji ne može biti oslobođen svoje odgovornosti, rekao je Mesić.

Mesić se osvrnuo i na odgodu državne mature zamjerivši što su državna tijela nekoliko sati prije provedbe mature za sve maturante u Hrvatskoj odgodile taj važan ispit.

Zastupnici: u pregovore o TTIP-u treba uključiti Hrvatski sabor

Desetero saborskih zastupnika iz različitih oporbenih klubova u srijedu je od Vlade još jednom zatražilo da u pregovore o Transatlantskom trgovinskom investicijskom sporazumu (TTIP) uključi Hrvatski sabor.

Riječ je o dijelu potpisnika interpelacije o radu Vlade u pregovorima o TTIP-u, koju je na inicijativu Hrvatskih laburista potpisao ukupno 21 zastupnik. Vlada se na tu interpelaciju očitovala prošlog tjedna, no potpisnicima smeta što je tek sada najavila da će izraditi studiju o mogućem utjecaju TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo.

'Nije jasno tko radi tu studiju i na temelju kojih zadanih parametara te što će se dogoditi sa studijom kad bude gotova, odnosno hoće li o njoj raspravljati Sabor ili je Vlada radi samo za svoje potrebe', upozorio je Laburist Dragutin Lesar.

Vlada u očitovanju na interpelaciju kaže kako snažno podupire potpisivanje TTIP-a, no Lesar upozorava da Vlada pritom ne navodi nikakve razloge za takvu potporu sporazumu.

'Vlada navodi da se radi o jedinstvenoj prilici za izvoz, ali ne govori o mogućim problemima uvoza', kazao je.

U odgovoru na interpelaciju, Vlada najavljuje da će u raspravu o sporazumu uključiti nevladin sektor, kako bi detaljno informirala javnost o tijeku pregovora i ciljevima koji se žele postići.

'Nadam se da se nisu šalili', komentirao je Lesar, podsjetivši da Vlada ni Sabor nije informirala o 'specifičnim stavovima RH' koje je iznosila na Vijeću Europske unije.

Upozorio je da je tekst do sada ispregovaranih poglavlja TTIP-a 'još pod embargom čak i za europarlamentarce', kao i da prošlotjedna rezolucija Europskog parlamenta dokazuje kako se ne pregovara samo o trgovini, nego i o vodoopskrbi, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju.

'Rezolucija dokazuje kako su pregovori išli vrlo široko te kako nije riječ o klasičnom trgovinskom sporazumu', ustvrdio je Lesar.

Reformistica Natalija Martinčević ne vjeruje da će Vlada kvalitetno sudjelovati u pregovorima o TTIP-u. 'Teško da će Ministarstvo vanjskih poslova, čiji je to posao, kvalitetno pregovarati u ime hrvatskih građana, jer se radi o osobama koje su cijeli svoj mandat potrošile kako bi sebi osigurale posao u tim institucijama', kazala je Martinčević.

Mirela Holy (OrAH) upozorava da je u pregovore o TTIP-u Vlada ušla bez analize koja bi dala odgovore o učincima sporazuma na hrvatsko gospodarstvo.

Upozorila je da su dosadašnji trgovinski sporazumi NAFTA i CETA rezultirale nižim standardom i raslojavanjem društva u svojim članicama, a uvjerena je da će slične rezultate imati i TTIP.

'Lažu svi koji kažu da je riječ o trgovinskom sporazumu, on govori i o socijali, zdravstvu i zaštiti okoliša i predstavlja opasnost za male i slabe ekonomije poput hrvatske', uvjerena je Holy.

Slično misli i nezavisni zastupnik Nikola Vuljanić, koji je uveren da je riječ o pokušaju amerikanizacije Europe, koja bi mogla rezultirati nestankom europskih vrijednosti.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor ističe kako nije protiv jače suradnje s SAD-om, ali inzistira da ključnu ulogu u pregovorima ima Hrvatski sabor. 'Sabor minimalno mora imati ulogu kakvu je imao u vrijeme deblokade i zatvaranja pregovora s EU, kada je raspravljao o svim važnim odlukama', rekla je Kosor.

Napomenula je kako bi instrument koji multinacionalnim korporacijama omogućuje tužbe protiv država mogao značiti 'urušavanje parlamentarne demokracije'.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić i HSS-ov Branko Hrg zabrinuti su, pak, za budućnost hrvatske poljoprivrede, a posebno se protive zabrani označavanja zemljopisnog porijekla na prehrambenim proizvodima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene