Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez lista

ZEMLJA U KOJOJ JE PRODAJA BUBREGA LEGALNA Zavide im i zapadne zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je jedina država u svijetu u kojoj je prodaja bubrega legalna, zbog čega ne postoje liste čekanja za transplantaciju bubrega. Mnogi se za prodaju bubrega odlučuju zbog financijskih problema, a Svjetska zdravstvena organizacija se protivi tome i smatra da bi prodaja bubrega trebala biti zabranjena.

Na svijetu postoji samo jedna država u kojoj ne postoje liste čekanja za transplantacije bubrega. Riječ je o Iranu, državi u kojoj je prodaja bubrega legalna. Na rezultatima ovakvog sustava zavide im mnoge zapadne zemlje jer su donošenjem zakona otklonili problem crnog tržišta. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi prodaja bubrega trebala biti zabranjena

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Šum uređaja za dijalizu trebao je biti zvuk koji će Zahru pratiti cijeli život, no zakon donesen u Iranu to je promijenio pa tako liste čekanja za transplantaciju bubrega ne postoje.

'Bilo bi mi jako teško zamisliti život bez mogućnosti donacije bubrega. Teško je zamisliti da moram živjeti s bolešću do kraja život', rekla je Zahra Hajikarimi, pacijentica iz Irana. 

Gotovo 20 godina u toj zemlji ne postoji trgovanje bubrezima na crnom tržištu, a pacijenti ne moraju trošiti novac na skupe i dugotrajne dijalize.

'Država ne isplaćuje nikakvu finaciju potporu klinikama koje obavljaju transplantacije. Postoje bankovni računi na koje kupci uplaćuju novac, tako da prilikom kupnje bubrega nema direktnog susreta između prodavača bubrega i pacijenta', rekao je Hashem Ghassemi iz iranske Zaklade za transplantaciju bubrega.

Svake godine u Iranu se obavi oko 2 700 transplantacija bubrega, a u 55 posto operacija bubrege su prodali živi donatori.

'U Iranu prodaja bubrega prije nije bila moguća i tada pacijenti nisu imali izbora nego otići iz zemlje i godinama čekati pravog donatora. Sada je taj problem barem u našoj zemlji riješen', rekao je Ghassemi. 

Pronađe li pacijent odgovarajućeg donatora, država finacira operaciju, a donatoru daje godinu dana besplatnog zdravstvenog osiguranja. Mnogi se za prodaju bubrega odlučuju zbog financijskih problema i zbog toga žele ostati anonimni.

'Morao sam prodati bubreg jer da nisam tako učinio, moj bi se život raspao. Jako je lijepo spasiti nečiji život, ali financijski problemi su me natjerali da to učinim', izjavio je anonimni donor. 

Kritičari smatraju da takav plaćeni sustav, one koji si to zbog siromaštva ne mogu priuštiti, stavlja u nepovoljan položaj. Tome se protivi i Svjetska zdravstvena organizacija koja smatra da bi prodaja bubrega trebala biti zabranjena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene